Lezing DNA en genealogie

Venray | Geschied- en Oudheidkundige Kring Venray e.o. houdt op maandag 20 februari vanaf 19.30 uur de lezing DNA en genealogie in het Odeon aan de Hoenderstraat 10-12 in Venray.

De lezing wordt verzorgd door Bert van Laer. In de laatste decennia is veel bekend geworden over de erfelijkheid van alle levende wezens door middel van DNA-onderzoek. Dat DNA iets te maken had met erfelijkheid werd ruim een eeuw geleden ontdekt. Toen ruim vijftig jaar geleden nieuwe analysetechnieken en de computer z'n intrede deden in de wetenschap, werden in een rap tempo allerlei nieuwe mogelijkheden ontdekt. Met DNA onderzoek kan eigenlijk de complete historie van de mensheid in kaart gebracht worden door de patronen van mutaties te volgen.

In de lezing wordt ingegaan op de logische stappen van het genealogisch onderzoek. Gedegen bronnenonderzoek is nodig om fouten zoveel mogelijk te voorkomen. Bij het eigen stamboomonderzoek van de familie Van Laer kwam de spreker fouten en onzekerheden tegen. Dit vermoeden werd versterkt toen hij een verre neef tegenkwam waarvan het familieverband zeer aannemelijk was maar niet honderd procent bewezen kon worden.

Bert en de verre neef (Jean Van Laer uit Belgiƫ) deden in 2008 allebei mee aan het project Zonen van Adam, een DNA & Genealogie project van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde (KNGGW) en de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV), uitgevoerd door de Universiteit Leiden. Dit project, waaraan ruim vierhonderd mensen deelgenomen hebben, heeft verrassende resultaten opgeleverd, ook voor de familie Van Laer. Tijdens de lezing worden de resultaten van dit onderzoek duidelijk gemaakt, maar wordt ook uitgelegd wat wel en wat niet gedaan kan worden met DNA & Genealogie. Bert van Laer is voorzitter van de Sectie Genealogie van het Koninklijk LGOG en voorzitter van de Genealogische werkgroep HKV Nederweert. In de afgelopen decennia hield hij regelmatig lezingen over genealogische onderwerpen en zijn er diverse publicaties van zijn hand verschenen.

Zoals gebruikelijk is de avond ook voor belangstellende niet-leden toegankelijk.


Cambrinus

Horst | Maarten Peters staat op zondag 12februari op het podium van Cambrinus in Horst. In de Nederlandse muziek- en theaterwereld geniet Peters al jarenlang bekendheid als veelzijdig zanger, gitarist, songwriter en entertainer. Dit optreden begint om 16.00 uur. Reserveringen zijn mogelijk via www.cambrinusconcerten.nl.