Carnavalsconcert in schouwburg

Venray | Om alvast in carnavalsstemming te komen wordt de bühne van Schouwburg Venray op vrijdag 17 februari gekleurd met de carnavalskleuren van Koninklijke Harmonie Euterpe.

Diverse lokale en regionale artiesten brengen oude en nieuwe carnavalsliedjes ten gehore. Elk jaar is er een speciale gast, die met muzikale sketches nog een extra dimensie toevoegt; en elke keer weer wordt de zaal op stelten gezet. Na afloop kan het publiek nog nagenieten van het concert met livemuziek in de foyer. Daarnaast verwelkomt Schouwburg Venray op woensdag 15 februari Bert Gabriëls. Deze Vlaming is bekend in eigen land door één van de grootste Vlaamse tv-successen van het afgelopen decennium Zonde van de Zendtijd. Van mij mag Het is een logisch vervolg op het succes van zijn vorige show Zonde van uw Avond. Een show waarin Gabriëls zijn juridisch denken gebruikt om eens in ons voordeel te beredeneren. Bert Gabriëls is te zien om 20.00 uur. Voor meer informatie over het complete theaterprogramma van Schouwburg Venray, of voor het reserveren van tickets, kijk op www.schouwburgvenray.nl.


Open dag Metameer

Stevensbeek | Metameer in Stevensbeek houdt op vrijdag 10 februari een open dag.

Neem een kijkje bij havo/vwo en vmbo waar aandacht voor het kind, kwaliteit en innovatie gewoon is. Proef de sfeer op de locaties aan de Stevensbeekseweg en de Kloosterstraat tussen 17.00 en 21.00 uur. Bezoekers van de open dag krijgen een stempelkaart: haal bij alle leergebieden een stempel. Ervaar wat persoonlijk leren is bij havo/vwo in een PL experience. Loop de lokalen en moderne praktijkruimten binnen en doe mee, ontdek wat tweetalig onderwijs te bieden heeft, speel een iPad-quiz en neem een hapje van de gerechtjes die leerlingen bij zorg en welzijn hebben gemaakt. Maar stel ook de eigen vragen. Leerlingen worden gezien op Metameer, een school waar ook de betrokkenheid van ouders bij het onderwijs groot is.

Metameer is uitgeroepen tot excellente school. Bovendien heeft het Elsevier Metameer jenaplan Boxmeer uitgeroepen tot 'beste school van het land'. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Door een toegewijd docententeam eigentijds onderwijs te laten geven en mee te gaan in ontwikkelingen die wetenschappelijk goed zijn onderbouwd. Metameer is klaar voor het onderwijs van de toekomst. De school draagt bij en gaat mee in de maatschappelijke ontwikkelingen en brengt leerlingen in contact met de samenleving. Op de terreinen van persoonlijk leren en loopbaanleren is het een voorbeeldschool voor andere. Iedereen is van harte welkom op de open dag die duurt van 17.00 tot 21.00 uur. Kijk ook op metameer.nl.


Intensieve sector boos over stoppen POR-regeling

Ysselsteyn | Het besluit van staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA, Economische Zaken) om de zogenoemde POR-regeling na 31 december 2017 niet te verlengen, stuit op fel verzet van pluimveehouders en varkensboeren. Ook voorzitter Eric Hubers van de vakgroep LTO-Pluimveehouderij is woest op Van Dam. "Dit besluit kwam als een donderslag bij heldere hemel."

Door Ron Koenen

Pluimveehouderij/NOP, NVP, LTO-Varkenshouderij en NVV, De belangenbehartigers, zijn helemaal niet te spreken over de handelswijze van de staatssecretaris. Van Dam maakte zijn besluit net voor het weekend bekend in de Kamerbrief over het fosfaatreductieplan van de melkveehouderij. "We waren hier totaal niet van op de hoogte", zegt Hubers. "En dat terwijl wij de laatste tijd bijna dagelijks contact hebben met het ministerie over de pluimveehouderij. Nu zijn wij pas op het allerlaatste moment in kennis gesteld van de plannen. Wij vinden dit onacceptabel."

De POR-regeling maakte het voor pluimveehouders en varkensboeren mogelijk om hun bedrijf uit te kunnen breiden. Vereiste was dan wel dat alle mest wordt verwerkt en naar het buitenland wordt geëxporteerd. Maar, tegen de verwachting van de boeren in, is die regeling plotsklaps ingetrokken. Het gevolg is dat pluimveehouders en ook varkensboeren moeten inkrimpen. Volgens Hubers was de regeling een soort beloning voor de boeren die investeerden in duurzame mestafzet. "Van pluimveehouders is gebleken dat ze heel veel mest konden verwerken. Van de mest van alle kippen wordt 93 procent verwerkt." Veel kippenboeren hebben geïnvesteerd in de mestverwerking. "Wij begrijpen niet waarom Van Dam juist deze mensen wil treffen. Dit gaat de pluimveehouders zeker niet helpen."

De belangenbehartigers roepen Van Dam in het licht hiervan dan ook op om het besluit terug te draaien en alsnog in overleg te treden met de sectoren. "'We gaan hem vragen waarom hij dit heeft gedaan en waarom hij dit niet met ons heeft besproken. Als hij niet bereid is om het besluit terug te draaien en in overleg te treden met ons, zullen wij ons beraden op vervolgstappen", zegt Hubers namens de voorzitters van de belangenorganisaties van de pluimveesector en varkenssector. Intussen heeft ook de politiek gehoor gegeven aan de noodoproep. CDA-Kamerlid Jaco Geurts heeft een debat hierover aangevraagd. De POR-regeling (Regeling ontheffing productierechten Meststoffenwet) stamt nog uit de tijd dat wijlen Wien van den Brink LPF Kamerlid was. In januari 2015 is de regeling voor het laatst opengesteld voor varkens en pluimvee. De regeling biedt ruimte voor 121.622 varkenseenheden en 1.200.000 pluimveerechten en houdt in dat zonder dierrechten mag worden uitgebreid mits de mest honderd procent wordt verwerkt en buiten Nederland wordt afgezet. "Het afschaffen van deze regeling treft juist de pluimvee- en varkenshouders die hun nek hebben uitgestoken om de mestverwerking van de grond te krijgen", besluit Hubers. "Dit is een laffe streek van de staatssecretaris. Het is duidelijk dat hij niks heeft met de intensieve sector. Hij heeft een politieke agenda en wil de sector snel kleiner maken."