Mike Teunissen:
Mike Teunissen: "Mijn doel is om ook bij de profs goed voor de dag te komen." Foto: Gerard Keijsers

"Ik kan nog groeien"

Ysselsteyn | Een nieuw jaar betekent vaak nieuwe kansen en een frisse start. Zo ook voor de Ysselsteynse wielrenner Mike Teunissen, die na een teleurstellend jaar overstapte van LottoNL-Jumbo naar Team Sunweb. "Mijn doel is om ook bij de profs goed voor de dag te komen."

Door Sven Poels

Het afgelopen jaar was niet al te best voor wielrenner Mike Teunissen (24). Waar hij in 2010, 2013, 2014 en 2015 de nodige overwinningen binnensleepte, werd zijn prijzenkast in 2016 niet aangevuld. Dagblad De Limburger oordeelde hard over het talent uit Ysselsteyn: in 'De flops van 2016' werd hij geposteerd op de vierde plek, begeleid met de tekst: 'In zijn eerste volwaardige profjaar bij Lotto-Jumbo kwam Teunissen niet uit de verf'. Een pijnlijk oordeel. Teunissen besefte dat het anders moest en stapte onlangs over van LottoNL-Jumbo naar Team Sunweb, het vroegere Giant-Alpecin. "De reden daarvan is een combinatie van factoren", vertelt Teunissen. "Ik had het goed bij Jumbo, maar ik zag dat ik mezelf beter kon ontwikkelen. Team Sunweb heeft talentontwikkeling hoog staan. Het klinkt misschien cliché, maar ik wil stappen zetten en een betere wielrenner worden. Wat er dan nog beter kan? Ik moet explosiever worden en een stukje inhoud kweken, zodat ik het na pak 'm beet 200 kilometer minder zwaar heb."

Teunissen is nu zo'n twee jaar beroepswielrenner. "Ik fiets al een tijdje", zegt hij met gevoel voor understatement. "De zaden waren al geplant voordat ik überhaupt bestond." Zijn vader en grootvader zaten namelijk ook op de tweewieler, en Teunissen werd als klein mannetje al meegenomen naar de koers. "De vonk sloeg meteen over op mij." Twee, drie jaar geleden liet hij de veldritwedstrijden achter zich ("Ik zit bijna de hele winter in Spanje, dan kan ik niet ook in België alle crossen gaan doen") en anno 2017 zit hij in een team met leermeesters en mede-Limburgers Roy Curvers en Tom Dumoulin. Zijn leven leest als een jongensboek. "Ik kom over de hele wereld. Zaterdag vertrek ik naar het Midden-Oosten voor de Ronde van Oman (14 tot en met 19 februari, red.), daarna begint in België weer het klassieke seizoen en vervolgens ga ik naar Italië. Veel mooie koersen op mooie plekken." Hij traint zo'n 30-35 uur in de week, exclusief krachtoefeningen. Als hij niet in Spanje is, rijdt hij binnen een straal van honderd kilometer rondom Venray. "Of ik pak de auto en ga naar het heuvelachtige Zuid-Limburg of de Eifel in Duitsland." De Ysselsteyner, die het liefst in de frontlinie te vinden is, weet waar hij het voor doet. "In 2013 ben ik als veldrijder wereldkampioen bij de beloften geworden, de mooiste prijs tot nu toe. Mijn doel is om ook bij de profs goed voor de dag te komen, bijvoorbeeld in Parijs-Roubaix, mijn favoriete koers. Koersen is niet per se mijn ding, maar ik kan wel nog groeien. Het is immers pas mijn derde jaar als prof."

Laatste vraag, zeer relevant voor de lezers uit Venray en omstreken: zien we Teunissen op kermismaandag 7 augustus voorbijflitsen op de Noordsingel in Venray, de eerste finishplaats van de UCI WorldTour (voorheen Eneco Tour)? "Dat weet ik nog niet, dat bekijken we pas in de weken daarvoor. Maar hopelijk wel natuurlijk."