Fracties niet op een lijn over veehouderij

VENRAY | De fracties in de gemeenteraad zijn verdeeld over de visie op de veehouderij in de gemeente Venray. De visie moet eind dit jaar klaar zijn. PvdA en PP2 willen meer aandacht voor dierenwelzijn, duurzaamheid en milieu.

Door Henk Willemssen

De visie is de belangrijkste van de tien aanbevelingen die voortkomen uit de dialoog die in juni 2015 werd gehouden. Ivon Voigt (PvdA) onderstreepte de noodzaak. "De visie is belangrijker dan ooit. Maar het wordt een pittige klus", zei ze. De PvdA vond het vreemd dat in de tien aanbevelingen niets staat over dierenwelzijn. Leo Philipsen (CDA) reageerde dat de gemeente daar niet over gaat. "Dierenwelzijn is landelijk of zelfs Europees beleid", aldus Philipsen. Voigt zei dat het de gemeente is die de vergunningen afgeeft voor de stallen waarin de dieren worden
gehuisvest.

Toon Kerkhoff (PP2) steunde de PvdA in de roep om meer aandacht voor dierenwelzijn, duurzaamheid en milieu. Wellicht dat beide partijen in de raadsvergadering met een motie komen. Er is een raadswerkgroep gevormd.

André van Maarschalkerwaard (D66) uitte kritiek op de werkwijze die hij niet transparant vond. De D66'er noemde als voorbeeld het inschakelen van adviesbureaus voor het opstellen van de visie. Ambtenaar Jos Kniest meldde dat met drie bureaus is gesproken en dat ze alle drie een offerte indienen. Van Maarschalkerwaard had er moeite mee dat dit niet eerst binnen de werkgroep besproken is.

John Niessen (VVD) verwierp als voorzitter van de werkgroep de kritiek van D66. "Het gebeurt juist wel transparant", vond hij. Ook het CDA was het niet met D66 eens. Niessen meende dat er al goede stappen zijn gezet. "Zaken staan op de rails. Gezien het belang van het onderwerp moet er straks een gedragen visie komen." De VVD'er wees erop dat niet alle partijen hun zin kunnen krijgen. "Zo werkt het nu eenmaal in de democratie."

Theo Mulders (Samenwerking) meende dat het budget van 60.000 euro hard nodig is. "Het is heel ambitieus om al in het najaar van 2017 klaar te zijn."

Mulders vond dat er, anderhalf jaar na de dialoog, nog weinig met de tien aanbevelingen is gedaan. Hij noemde als voorbeeld een betere publicatie van initiatieven en vergunningen.


Nieuwe start Greenport Venlo

VENLO | Op woensdag 1 februari hebben zes provincie- en gemeentebestuurders in de Innovatoren in Venlo het startsein gegeven voor de nieuwe organisatie Greenport Venlo. Wethouder Jan Loonen zette namens de gemeente Venray de handtekening.

Er is nu één ontwikkelbedrijf. De gemeenteraad van Venray stemde er, na een eigen onderzoek en risicoanalyse, in december 2016 mee in. Greenport Venlo omvat op het voormalige Floriadeterrein bedrijventerreinen, natuur en Brightlands Campus Greenport Venlo.

Met de vorming van Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo hebben de aandeelhouders provincie Limburg en de gemeenten Venlo, Horst aan de Maas en Venray gekozen voor een nieuwe aanpak om bedrijven aan te trekken. Door het uitgeven van gronden komt er ruimte voor nieuwe werkgelegenheid.

De gebouwen en het terrein van de campus zitten in een aparte BV (Campus Vastgoed Greenport Venlo). Door de samenvoeging en sanering ('vervlechting') van vijf verliesgevende exploitaties is een einde gekomen aan de versnipperde organisaties en eigendommen die in de loop der jaren waren ontstaan.

Greenport Venlo moet een economische zwaartepunt worden in Limburg. Door de komst van grote logistieke bedrijven op bedrijventerrein Trade Port Noord. Daarnaast is er ruimte voor tuinbouw (zoals in het gebied Californië) en andere agrarische bedrijvigheid. De Innovatoren en Villa Flora vormen sinds kort het hart van de nieuwe Brightlands Campus.

Daar wordt samen met Universiteit Maastricht ingezet op kennis en innovatie op het gebied van voeding en gezondheid. Het is een plek voor onderzoek en ontwikkeling in de agrofoodsector in samenwerking met kennisinstellingen en onderwijs.