Ophef over parkeerschijf

VENRAY | Er is politieke ophef ontstaan over de instructie van parkeerwachters in Venray. Vanaf 14 oktober is de blauwe zone ingevoerd. De maximale gratis parkeerduur is twee uur, maar in de praktijk komt het neer op drie uur.

Door Henk Willemssen

Ambtenaar Henk Loonen legde in de commissievergadering uit dat er vooraf een half uur gesmokkeld mag worden. "Dat is bij wet zo geregeld. Iemand die om 8.35 uur zijn auto parkeert, mag de schijf op 9.00 uur zetten." Als om 11.00 uur de twee uur verstreken zijn, gaan de parkeerwachters (boa's) niet direct bonnen schrijven. Ze hebben de ambtsinstructie om de overtreding een halfuur na afloop door de vingers te zien. Maar ze mogen, als het heel druk is in Venray en de doorstroming stagneert, toch binnen het halfuur verbaliseren. "Het is een politieke keuze die is gemaakt", zei Henk Loonen. "Het bekeuren is een bevoegdheid van de boa's zelf."

De politieke fracties hadden hun bedenkingen. "De boa's zijn vrij om te bekeuren, maar we moeten willekeur voorkomen. Ik denk dat daarom dat halfuur eruit moet", meende Trinus Dijkstra (VVD). "Een halfuur extra is wel heel erg ruim en coulant", vond Henk Bisschops (PvdA). Martin Leenders (Samenwerking) wilde zich strikt aan de parkeertijd houden. "Tijd verstreken is tijd verstreken. Maak dan maar drie uur van de blauwe zone." Leenders vroeg zich of een bekeuring binnen het halfuur na afloop juridisch wel standhoudt. D66 en PP2 meenden dat als iemand zich beroept bij de rechter, hij een goede kans maakt met de ambtsinstructie in de hand. "We moeten kosten en procedures zien te voorkomen", zei Peter-Paul Tummers (D66). "Het moet juridisch wel afgedekt zijn", aldus Richard de la Roy (PP2).

Wethouder Ike Busser (Samenwerking) reageerde dat het juist een wens is van de gemeenteraad om coulant met een overschrijding van de parkeertijd om te gaan. De parkeerwachters kregen voorheen vaker het verwijt te snel en gretig bonnen te schrijven. "Het ging bijna zo ver dat we ze de winkelleegstand in de schoenen schoven", zei Petra van Duijnhoven (CDA). Busser: "Een boa kan bekeuren binnen een halfuur. Als iemand bij de rechter zijn gelijk haalt, dan kunnen we de ambtsinstructie weer aanpassen." Tino Zandbergen (inVENtief) steunde Busser. "Mee eens. We moeten niet te moeilijk doen." In de volgende commissievergadering komt de evaluatie op de agenda.