'Geen andere optie bij Roekenbosch'

BLITTERSWIJCK | Een grote opknapbeurt is de enige kans om een einde te maken aan illegale bewoning en verloedering op vakantiepark Het Roekenbosch in Blitterswijck. Dat schetste wethouder Jan Loonen (CDA) in de commissievergadering. "We moeten deze kans pakken. Ieder alternatief is veel slechter."

Door Henk Willemssen

Het park is nu deels in gebruik als asielzoekerscentrum voor maximaal nog vier jaar. De provincie gaat verouderde maar kansrijke recreatieparken helpen bij een grondige renovatie. Het Roekenbosch draai mee in deze pilot.

Arie Vullings (CDA) vroeg zich of alle eigenaren van de huisjes hieraan wel willen meewerken. Buiten het azc-deel wonen illegaal arbeidsmigranten en andere permanente bewoners.

Volgens ambtenaar Jessie Riechelman is er draagvlak bij alle eigenaren. Binnenkort verschijnt het businessplan. Het gedateerde recreatiepark heeft in de huidige vorm weinig toekomstperspectief.

Twan Jansen (PvdA): "Er liggen kansen maar de eigenaren zijn aan zet. Wij zullen er kritisch naar kijken. Want de opknapbeurt moet leiden tot het uitbannen van de overlast en illegaliteit. Anders blijft het alleen symptoombestrijding. Waarbij we met handhaving en politie-inzet steeds achter de feiten aanhollen."

Riechelman vertelde dat er een overaanbod is aan recreatiewoningen in Limburg. "Er gaan daarom parken verdwijnen. De goede met toekomstperspectief kunnen blijven en worden geholpen." Jan Loonen meldde dat het businessplan moet aantonen of het park toekomst heeft. "De gemeente wil dat er een einde komt aan dingen die we daar niet willen." Enkele fracties hadden er moeite mee als de gemeente er opnieuw geld insteekt. "We hebben er al veel in geïnvesteerd, waarvoor we geen enkele compensatie krijgen", zei Arie Vullings. Deelname aan de pilot kost 10.000 euro. Naast ambtelijke ondersteuning, zal het de gemeente verder niets kosten, verzekerde Loonen.