'OR en vakbond eens met sociaal plan'

VENRAY | Het sociaal plan van 2,9 miljoen euro voor de afbouw van kunstencentrum Jerusalem lijkt op instemming te kunnen rekenen van vakbonden en ondernemingsraad. Dat bleek donderdag in de commissie Leven. Eerder bereikte de gemeente al overeenstemming met het bestuur van het kunstencentrum.

Door Henk Willemssen

Joep Gielens (SP) had navraag gedaan bij zowel de vakbond als de ondernemingsraad. "Het ziet er positief uit. De overeenstemming is een vergevorderd stadium", wist de SP'er. Deze week is er weer een overleg gepland. Ambtenaar Roel Reijnders wilde nog niet op de zaak vooruit lopen of er voor de raadsvergadering van 21 februari een akkoord ligt. "Het is nog niet bekend wanneer alles is afgerond." De meeste fracties waren blij dat de gemeente zijn verantwoordelijkheid heeft genomen voor de afkoopregeling van het personeel. Er dreigde een gang naar de rechter, maar uiteindelijk ging de gemeente toch overstag. Alhoewel het onzeker is of het bedrag van 2,9 miljoen euro voldoende is.

Henk Bisschops (PvdA) sprak van nattevingerwerk. "Het zijn aannames met een groot risico voor de gemeente." De PvdA'er vond het vreemd dat bij het personeel geen navraag is gedaan over het gebruik van de afkoopregeling. "Dan was er een veel reƫlere schatting gekomen."

Het CDA toonde zich ongelukkig met het sociaal plan. "Met het mes op de keel is de gemeente tot dit eindresultaat veroordeeld", zei Anne Thielen. Ze was ook verbaasd dat de gemeente in het lopende cursusjaar nog 320.000 euro moet bijpassen om het tekort af te dekken. "Als we dit bedrag niet aanvullen, zal het kunstencentrum wellicht failliet gaan", reageerde wethouder Lucien Peeters (CDA). Per 1 september treedt het huidige bestuur terug. Daar kon voorzitter Twan Jansen zich in vinden. "Onze focus lag dit jaar primair op het sociaal plan dat recht doet aan de medewerkers. Zodra dit is afgerond is de gemeente aan zet en kunnen we onze bestuurlijke verantwoordelijkheid opgeven", aldus Jansen. Hij toonde zich verheugd dat de gemeente is bijgedraaid. "Het is belangrijk dat de gemeente nu erkent financieel verantwoordelijk te zijn voor de rechten van de medewerkers. Zij kunnen nu aanspraak maken op alle rechten volgens de CAO. Ze kunnen kiezen voor een afkoopregeling, als dit beter past. En bovendien blijft het gebouw beschikbaar." Medewerkers kunnen als zelfstandige verder gaan of krijgen een van-werk-naar-werk-traject dat maximaal twee jaar duurt.