Afbeelding
Foto: Ron Koenen

Orde van de Hazekeutel

Venray | Antoon van der Sterren, van de commissie wagenbouw van D'n Hazekeutel, ontvangt dit jaar de Orde van de Hazekeutel, de hoogste onderscheiding van de jeugdvastelaovesvereniging in Venray.

De uitreiking vindt in besloten kring plaats in de hal van De Piƫlhaas en D'n Hazekeutel tijdens de wagenoverdracht op woensdag 22 februari. De onderscheiding wordt ieder jaar uitgereikt aan een persoon die zich jaren belangeloos voor de Venrayse jeugd heeft ingezet. Antoon van der Sterren is getrouwd met Giny, heeft twee kinderen en vijf lieve kleinkinderen. Hij werkte als teamleider op de Sociale Werkplaats in Venlo. Antoon is een vrijwilliger in hart en nieren. In 1994 begon Antoon als bestuurslid voorzitter van de wagenbouw van D'n Hazekeutel, een jaar nadat zijn zoon Bart jeugdprins was geweest. Antoon is door het vuur gegaan voor D'n Hazekeutel. Weer of geen weer, Antoon stond klaar voor de wagenbouw van de vereniging. Zo heeft hij wel eens met een gebroken arm de lampen in de hal van de wagenbouw verwisseld, omdat de deadline steeds dichterbij kwam. Ook heeft hij binnen een paar uur voor aanvang van de optocht de kop van de wagen weten te restaureren, nadat deze 's nachts verregend was.

Overal verzamelde Antoon verschillende materialen die wel eens van pas konden komen voor de wagen. Zelfs al maakte het verzamelde kippengaas de autozitting stuk, het was voor een goed doel. Zoals Antoon zelf omschrijft past dit ook bij de sfeer van D'n Hazekeutel: 'Je hoort niemand zeuren dat het niet goed is en werken allemaal hard voor de vereniging. Het is een soort van saamhorigheidsgevoel dat er heerst'. Dit is zichtbaar in de vriendschap die Antoon overgehouden heeft aan D'n Hazekeutel. Samen met Grad Heldens, Jan Broeren en Gerrit Linders doet Antoon nog veel voor de vastelaovend en samen hebben zij veel kennis in huis. Daarom worden zij niet voor niets 'de wieze grieze' binnen de jeugdvastelaovesvereniging genoemd. Ook heeft Antoon verschillende jaren geholpen bij de ijsbaan. Inmiddels is hij ook nog verschillende jaren actief voor de wandelvereniging, singelloop en fietsvierdaagse. Antoon geeft zelf aan: "Ik kan nooit nee zeggen. Dat zit in het aard van het beestje. Zodra ik werk zie, dan wil ik dat aanpakken." Voor dit vrijwilligerswerk wil het bestuur van de Hazekeutel Antoon van der Sterren in het zonnetje zetten en hem onderscheiden met de Orde van de Hazekeutel.

Foto: Hoedemaekers Venray.