Nelly van Bakel (links) overhandigt symbolisch de voorzittershamer aan Jo van Lieshout.
Nelly van Bakel (links) overhandigt symbolisch de voorzittershamer aan Jo van Lieshout. Foto: Henk Lammen

"Het wordt steeds meer maatwerk"

Venray | De twee afdelingen De Burggraaf en Bruukvelt van Zonnebloem Regio Venray gaan sinds dit jaar samen verder als één afdeling. Onder de naam Rooy worden sinds 1 januari de belangen van bijna 140 gasten en 75 vrijwilligers in Venray behartigd.

Door Henk Lammen

Ruim een jaar geleden kwam een fusie tussen de twee afdelingen voor het eerst ter sprake. In 2016 werden de voorbereidingen getroffen en aan het begin van dit jaar werd de fusie beklonken. Rooy was een voor de hand liggende naam om de afdeling van de Zonnebloem in Venray gestalte te geven. "We zochten een naam in het dialect en eentje met een verwijzing naar alle wijken en het centrum van Venray", zegt Jo van Lieshout, de voorzitter van de nieuw fusieafdeling.

De samensmelting tussen De Burggraaf en Bruukvelt lag in de lijn van de ontwikkelingen bij de landelijke organisatie van de Zonnebloem en samenwerkingen op provinciaal niveau. "De concrete aanleiding was daarnaast een gebrek aan bestuursleden", verduidelijkt Nelly van Bakel de fusie. "Het wordt steeds moeilijker om mensen te vinden die een bestuursfunctie op zich willen nemen en de daarbij behorende verantwoording." Van Bakel was ruim 12,5 jaar voorzitter van De Burggraaf en nam aan het begin van het jaar afscheid. Met pijn in het hart, maar met enorm veel voldoening. "Ik ben er destijds heel onbevangen ingestapt, had weinig ervaring met vrijwilligerswerk en zorgwerk. Nu kijk ik met enorm veel plezier en voldoening terug. De interactie met mensen, de vrijwilligers en gasten, dat zal me het meeste bijblijven. Samen met elkaar iets doen."

In de fusievergadering werd Jo van Lieshout aangenomen als nieuwe voorzitter. De toekomst van afdeling Rooy ziet er volgens hem zonnig uit. "We hebben nu een voltallig bestuur met zeven leden, bijna 140 gasten en 75 vrijwilligers. De fusie levert bijna alleen maar voordelen op. Voor de beeldvorming is een afdeling in Venray al makkelijker. Bovendien zit je in tal van zaken, zoals bijvoorbeeld sponsoring en de werving van nieuwe vrijwilligers en bestuursleden, niet meer in elkaars vaarwater. En ook de veranderingen en vernieuwingen binnen de landelijke vereniging zijn makkelijker door te voeren."

Met stip op één blijft het bezoekwerk. Van Bakel: "Het contact tussen vrijwilliger en gast, één op één. Dat is de basis van ons vrijwilligerswerk. De persoonlijke aandacht, de vriendschappen die ontstaan. En alle activiteiten, kleinschalig, maar ook grotere evenementen voor de gasten. Dat is onbetaalbaar." Toch merken beiden dat er ook binnen de Zonnebloem een kentering is. De gasten van nu zijn niet meer te vergelijken met vroeger. Van Lieshout: "Absoluut. De mensen zijn mondiger, hebben andere wensen. Daar proberen we zo goed mogelijk op in te spelen. Zo hebben we een groep van jongere gasten, de Zonnepitten, die andere activiteiten op het programma hebben staan dan, met alle respect, onze gasten op hogere leeftijd. Het wordt steeds meer maatwerk. Dat is een uitdaging voor onze afdeling."