Schouwburg een magneet

Venray | Schouwburg Venray heeft zich samen met de gemeente ingezet om de verbouwing van de schouwburg mogelijk te maken. Daarbij mag de steun en inzet van de provincie niet onvermeld blijven. Dat is volgens burgemeester Hans Gilissen een erkenning voor de positie van Venray in de regio. "Daarom zou het mooi zijn als er veel mensen naar de open dag komen op 5 maart. Uit positieve betrokkenheid, maar ook uit fierheid."

Zelf beleefde Hans Gilissen zijn mooiste moment in de schouwburg toen zijn dochtertje in 1994 op het toneel stond. "Samen met haar klasgenoten voerde ze een balletvoorstelling op waarbij ze een regenbui uitbeeldden. Mijn dochter was een van de regendruppels. Ik zat als een glimmende vader te genieten in de zaal. Het is een soort van klein geluk dat veel ouders in Venray wel een keer hebben meegemaakt." De rol van cultuur in de samenleving is volgens Hans Gilissen van groot belang. "Het is een bindende factor in een beschaving en moet daarom ook voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk zijn. De gemeente Venray is rijk aan lokale cultuur en het is mooi om dat te kunnen behouden. Een schouwburg draagt daar aan bij. Bovendien stimuleert het de plaatselijke talenten en artiesten."

Daarnaast werkt de schouwburg volgens Hans Gilissen als een magneet. " Het is een typisch fenomeen dat valt onder de wet: 'van het een komt het ander'. Dat geldt niet alleen voor Venrayse mensen, maar ook voor mensen buiten Venray. De schouwburg bevordert de potentie en ambities van Venray als bovenlokaal voorzieningencentrum. Ze hoort bij het totale pakket en is ook goed voor de ondernemingen eromheen. Een schouwburgbezoeker maakt ook kennis met ons mooie centrum. Ik spreek wel eens mensen van ver buiten Venray die hier naar de schouwburg gaan en verrast zijn door ons mooie centrum. Ook nu, na een haf jaar sluiting, blijven ze Venray overigens trouw. Dat vind ik een groot compliment."

Wie ook een compliment verdient volgens de burgemeester is de architect die verantwoordelijk is voor de aanpassingen van de schouwburg. "Het ziet er prachtig uit en is nu harmonischer met het plein. Maar wat ik ook erg belangrijk vind is dat er goed is nagedacht over de verkeersstroom. Dat was vroeger nog wel eens lastig. Als mensen de zaal uit liepen, dan duurde het een hele tijd voordat ze op de plek waren waar ze moesten zijn. Binnen de mogelijkheden die er waren en zonder het hele gebouw aan te passen, is dat heel slim opgelost."

Hoewel nog niet alles helemaal af is en de schilders tijdens het interview nog rondlopen, ziet Hans Gilissen wel dat de sfeer is verbeterd. "De schouwburg heeft nu meer de potentie van een warme huiskamer die het vroeger al was. Samen met de veranderde entree heeft het nu echt iets uitnodigends in de zin van: cultuurminnaars, kom binnen."