Vervolg Muziek in de Klas

VENRAY | Muziek in de Klas wordt in het huidige schooljaar voor het laatst uitgevoerd door kunstencentrum Jerusalem. Met ingang van het nieuwe schooljaar 2017/18 krijgt het project een vervolg onder de hoede van de nieuwe organisatie Cultura Venray.

Door Henk Willemssen

De opzet is dat Muziek in de Klas minimaal op het huidige niveau blijft. In de toekomst is het de bedoeling het project uit te breiden tot Cultuur in de Klas. Vanuit het fonds Cultuurparticipatie is hiervoor geld beschikbaar. Tevens bestaat het plan voor een uitbreiding buiten de schooluren. Zo kan er samen met Venray Beweegt een na- en buitenschoolse aanbod komen, met een combinatie van sport en cultuur.

In de huidige opzet van kunstencentrum Jerusalem bestaat Muziek in de Klas uit de onderdelen zingen, instrumenten bespelen, beweging en spel, muzieknotatie en luisteren naar en praten over muziek. Scholen kunnen kiezen uit een tweejarig of vierjarig aanbod waarbij de lessen worden gegeven door docenten van het kunstencentrum. In het nieuwe schooljaar moet er een nieuw aanbod komen voor Muziek in de Klas 2.0. Momenteel is er nog weinig of geen naschools aanbod. Het is puur afhankelijk van hoe actief de verenigingen zijn in een dorp of wijk.

Er komen ook meer mogelijkheden om leerlingen kennis te laten maken met alle kunst- en cultuurprojecten in Venray. Een goed voorbeeld zijn de succesvolle jeugdkennismakingsdagen bij sportclubs. Hierbij werken vrijwilligers en sportverenigingen nauw samen. Dezelfde opzet kan ook bij kunst en cultuur gebruikt worden. Cultura Venray heeft voor het lopende cursusjaar een subsidie ontvangen van 250.000 euro van de gemeente. Binnenkort wordt een besluit genomen over de subsidie voor het komende schooljaar 2017/18. Het voorstel wordt besproken in de commissie Leven van 16 maart.

Cultura Venray bezet tijdelijk een kantoor in het Schoutenstraatje. Kunstencentrum Jerusalem maakt nog tot medio 2017 gebruik van het pand aan de Heuvelstraat dat eigendom is van de gemeente Venray. Jerusalem betaalt jaarlijks 110.000 euro huur. Het is nog niet duidelijk hoe na de zomer de bezetting van het gebouw is. Bekeken wordt om het pand een andere functie te geven. Waardoor het meer geschikt wordt voor andere organisaties of gebruik door particulieren. Binnenkort verschijnt een plan van aanpak voor de exploitatie.