Personeel: keuze uit twee opties

VENRAY | Medewerkers van kunstencentrum Jerusalem hebben de keuze uit twee mogelijkheden om gebruik te maken van het sociaal plan.

De eerste optie is voor medewerkers die als zelfstandige (zzp'er) verder willen gaan. Waarbij het de verwachting is dat ze op eigen kracht een volwaardig inkomen kunnen gaan verdienen. De gemeente is met het bestuur van het kunstencentrum overeengekomen dat deze groep een afkoopsom krijgt van 25 procent van de opgebouwde rechten. Deze afkoopsom is bedoeld als een startsubsidie en als stimulans om de eerste stap naar het ondernemerschap te zetten. Medewerkers die deze keuze maken kunnen geen aanspraak meer maken op andere uitkeringsrechten of begeleiding.

Bij de tweede mogelijkheid kiezen medewerkers voor een van-werk-naar-werk-traject onder regie van de gemeente. Gedurende twee jaar krijgen ze deskundige begeleiding bij het zoeken naar nieuw werk. Deze baan kan ook buiten de opvolger van het kunstencentrum liggen. Tijdens de periode van het werktraject blijven de medewerkers formeel nog in dienst van kunstencentrum Jerusalem. Tot aan het moment dat zij nieuw werk hebben gevonden. Na uiterlijk twee jaar stopt het dienstverband en volgt eervol ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden.

De gemeente is verantwoordelijk voor de uitkeringsrechten. Als medewerkers na twee jaar nog geen ander werk hebben gevonden, dan kunnen ze met een afkoopsom afzien van de resterende uitkeringsrechten. In het sociaal plan is deze afkoopsom bepaald op 30 procent.

Voor de gemeente is het meest gunstige scenario dat alle medewerkers voor de eerste optie gaan en kiezen voor een directe afkoopsom. De kosten bedragen 1,5 miljoen euro. In het ongunstigste geval maakt niemand gebruik van de afkoopsom. Als iedereen zou gaan voor een bemiddelingstraject naar ander werk, dan komen de kosten voor de gemeente uit op 6 miljoen euro.