Raayland College zet in op persoonlijk onderwijs

"Leerlingen worden eigenaar van eigen leerproces"

Een basisdeel, een keuzedeel en coaching. Dat zijn de ingrediënten voor het persoonlijke onderwijs dat het Raayland College komend schooljaar verder gaat vormgeven. Wat dat concreet inhoudt vertellen de directeuren Karen Schalkwijk en Cisca Zweers. U kunt op 1 februari ook het Open Huis à-la-carte bezoeken.

Het Raayland College voert de verandering naar persoonlijk onderwijs niet zomaar door en is ook zeker niet de enige school. Cisca Zweers: "De ontwikkelingen in de maatschappij volgen elkaar steeds sneller op. De wereld waarin onze leerlingen terecht komen na hun schoolperiode ziet er alweer heel anders uit dan toen ze binnenkwamen. Deze veranderende wereld vraagt om flexibiliteit van het onderwijs en om leerlingen die vaardigheden bezitten zoals probleemoplossend vermogen en zelfsturing. Wij moeten ons onderwijs daarom zodanig inrichten dat onze leerlingen als ze van school komen klaar zijn om de grote stap te zetten naar het vervolgonderwijs. Wij moeten hen een goede basis bieden voor een goede toekomst."

"Daarom vind ik het zo belangrijk dat onze leerlingen zich echt thuis voelen, gekend worden en zich gezien weten, zodat ze tot ontplooiing kunnen komen," vult Karen Schalkwijk aan. "Dat ze na het behalen van hun diploma terug kijken op een leuke tijd en vinden dat ze echt iets hebben geleerd. Niet alleen inhoudelijk, maar ook als persoon. Het is mijn overtuiging dat het leren zelf keuzes te maken daaraan gaat bijdragen."

Twee jaar geleden startte het Raayland College met het versterken van het mentoraat door elke mentor minder leerlingen te laten begeleiden. "Een mentor die zijn leerlingen kent is een voorwaarde om persoonlijk onderwijs waar te kunnen maken", licht Cisca Zweers toe. "Daarom hebben we de mentorgroepen kleiner gemaakt en ondersteunen we de mentoren en docenten in hun nieuwe rol als coach. Komend schooljaar gaan we een stapje verder met persoonlijk onderwijs en voeren we een keuzedeel in. Leerlingen leren op die manier, uiteraard onder begeleiding, meer hun eigen pad uitstippelen en het beste uit zichzelf te halen."

Een keuzedeel, wat betekent dat concreet? "Dat betekent dat leerlingen naast een verplicht basisdeel ook een keuzedeel in het rooster krijgen. Daarin maken leerlingen zelf, in gesprek met de mentor, docenten en hun ouders, een keuze in het lesprogramma", legt Karen Schalkwijk uit. "Daarbij kunnen ze kiezen voor het volgen van een vak op een hoger niveau, een extra vak of voor verdiepen of versterken. Verdiepen houdt in dat je dieper op de stof in gaat door bijvoorbeeld Cambridge Engels (havo-vwo) of Anglia Engels (vmbo) te volgen. Je kiest voor versterken als je voor een vak iets extra's nodig hebt. Bijvoorbeeld extra oefenen met spelling of rekenen of een extra uur geschiedenis. Het gaat vanaf nu meer om maatwerk per leerling en maatwerk per vak."

Cisca Zweers: "De tijd voor het keuzedeel moeten we vrijspelen in het rooster zonder dat we de noodzakelijke basis tekort doen. Over hoe je dat kunt doen en welke gevolgen dat heeft voor het onderwijs, zijn we het afgelopen jaar voornamelijk intern aan de slag gegaan met onze docenten. Zij weten het beste hoe je onderwijs vorm geeft. Een goede optie lijkt om de lessen in te korten van 50 naar 40 minuten."

Een van de belangrijkste, zo niet het belangrijkste aspect van dit verandertraject is volgens Karen Schalkwijk de cultuurverandering. "We bewegen van een cultuur, waarin leerlingen een vast programma volgen waar de docent de regie over heeft, naar een cultuur waarin de leerling de regie heeft over het eigen leerproces ondersteund door een coachende docent. Die docent moet op zijn beurt uiteraard worden gefaciliteerd door de schoolleiding. Wij als directie moeten dus als eerste veranderen, ruimte geven om te leren en om fouten te mogen maken én het goede voorbeeld geven."

Het Raayland College helpt ouders en leerlingen van de basisschool graag bij het maken van een goede keuze voor het voortgezet onderwijs. Daarom kunt u op 1 februari van 15.00 – 20.00 uur het Open Huis à-la-carte bezoeken. Ook zijn er masterclasses voor vmbo-pro en havo-vwo. Kijk voor meer informatie op www.raayland.nl.