De Schintaler en Golden Earring komen naar Vierlingsbeek Open Air.
De Schintaler en Golden Earring komen naar Vierlingsbeek Open Air. Management Schintaler

Schintaler en Earring

Vierlingsbeek | "Vierlingsbeek Open Air wordt dit jaar een tweedaags evenement. Ja, we blijven investeren en groeien." Hij zegt het met een brede grijns op zijn gezicht. Organisator Maarten Hermans, eigenaar van Herberg Thijssen in het Brabantse dorp, heeft er duidelijk zin in. "Weet je wat mooi is? Om in een klein dorp als Vierlingsbeek grote muziekfestivals te organiseren. Na de concerten van Rowwen Hèze en Guus Meeuwis wordt dit weer een mooie nieuwe uitdaging."

Door Ron Koenen

Het programma is op een haar na rond. "Afgelopen vrijdag hebben wij de bevestiging gekregen van het management van De Schintaler dat die band op vrijdag 8 september naar Vierlingsbeek komt. Daarmee gaat weer een wens van ons als organisatie in vervulling. De Schintaler is een begrip in Limburg, en heeft ook in Vierlingsbeek ook grote groep fans. Op verzoek van hen, en ook omdat we het zelf leuke muziek vinden, hebben we ervoor gekozen om deze band naar het Vrijthof in Vierlingsbeek te halen."

De Schintaler is al sinds de jaren '90 een begrip in Limburg. Nummers als 'Welkom in Limburg', 'Limburgse Meid', 'Veer hobbe zin drin', om er maar een paar te noemen, groeiden uit tot hits. Een paar jaar na hun afscheid in 2010 keerden De Schintaler terug op de podia en in 2017 treden ze dus op in Brabant. "Voor deze ene keer", zegt Maarten Hermans lachend. "Het is een van de weinige optredens die de band jaarlijks nog geeft. Ze doen er hooguit drie, vier per jaar. Een ding is zeker: het wordt een mooi Limburgs-Brabants feestje in Vierlingsbeek, waarbij we ook een aantal joekskapellen de ruimte willen geven om de avond op te vrolijken."

Editie 2016 werd vanwege de datum, eind september, gehouden in een feesttent op sportpark Soetendaal buiten de kern van het dorp. In 2017 keert Vierlingsbeek Open Air weer terug naar waar het ooit begon, het centrale plein in het dorp.

Met niet een, maar twee grote hoofdacts. Want naast het optreden van De Schintaler op vrijdagavond 8 september brengt een dag later, op zaterdagavond 9 september, ook de populaire rockband Golden Earring een bezoek aan het openluchtfestival in het dorp.

Golden Earring werd opgericht in 1961 en is daarmee (samen met de ook in 1961 opgerichte band Bintangs) de oudste nog bestaande rockband van Nederland en een van de langst bestaande bands ter wereld. 'Radar Love', 'Twilight Zone' en 'When the Lady Smiles', en hun albums 'Moontan' en 'Cut': welke muziekliefhebber kent ze niet? "Golden Earring is natuurlijk een dijk van een band die ook in de regio Vierlingsbeek-Venray een groot aantal trouwe fans heeft. Natuurlijk trekt Golden Earring een andere doelgroep dan De Schintaler, die twee bands bijten elkaar niet. Waarom we voor twee avonden hebben gekozen? Puur uit praktische overwegingen. De faciliteiten, zoals het podium en de tapinstallaties, staan er toch. Dus, waarom niet?"

Naast de hoofdact Golden Earring staan op zaterdagavond 9 september ook nog de lokale formatie Jackson's Cage en slagwerkgroep Vortum-Mullem op de planken. "En als laatste naam kunnen we ook nog de topcoverband Beethoven toevoegen aan de line-up. De line-up voor zaterdag is overigens nog niet compleet. We zijn momenteel druk bezig om nog één of meerdere artiesten of bands van landelijke bekendheid aan het programma toe te voegen. Ja, we willen een zo volwaardig programma neerzetten voor de editie 2017, met voor ieder wat wils."

De kaartverkoop gaat van start op woensdag 1 februari 2017. Naast de reguliere verkoop zijn er ook zogeheten 'Young & Happy'-tickets te koop. "Deze tickets zijn speciaal voor iedereen die op 8 en 9 september 2017 jonger is dan 18 jaar. Met het tonen van het toegangsbewijs en identiteitskaart krijgen zij korting op de reguliere entreeprijs en er komt voor hen een speciale ingang tot het evenement."

De laatste informatie over kaarten en line-up staat op de website www.vierlingsbeekopenair.nl en ook op de Facebookpagina van Vierlingsbeek Open Air. Beide concertavonden beginnen om 20.00 uur.