Jantine Rongen (links) wordt keihard aangepakt door een speelster van Bevo.
Jantine Rongen (links) wordt keihard aangepakt door een speelster van Bevo. Foto: Henk Lammen

"Het plezier is terug"

Bevo 4-Manual 24-28 (9-14). Doelpunten Manual: Joy Jakobs (7), Maaike Lipman (6x), Jantine Rongen en Loes van Dijk (beiden 5x), Tessa Vorstenbos (3x), Marcia Geurts en Nicole Bouten.

Venray | De handbalsters van Manual leverden zondag een uitstekende prestatie door in Panningen de topper tegen Bevo 4 te winnen: 24-28. Door de zege mengt de Venrayse ploeg zich weer in de strijd om de titel in de tweede klasse.

Door Henk Lammen

Tien minuten voor aanvang van het duel onderwerpen de speelsters van de thuisploeg zich aan een warming-up op een strook langs de 'handbalarena' van sporthal De Heuf in Panningen. De Venrayse handbalsters staan niet veel verder en kijken naar de slotfase van het duel van de dames van Bevo 1. Ze praten en lachen met elkaar of nemen een slokje water. Van spanning lijkt voorafgaand aan de topper geen enkele sprake bij de formatie van coach Twan Rongen. Die geeft voor het eerste fluitsignaal nog enkele aanwijzingen, waarna Manual als een wervelwind uit de startblokken komt. Binnen enkele minuten staat het 0-4 op het scorebord. ""Ja, het ging vanaf het begin super", straalde Jantine Rongen na afloop. "We speelden fel, scoorden makkelijk. En bleven scoren. Vandaag wist ook iedereen een doelpuntje mee te pikken en waren we niet afhankelijk van een of twee speelsters. Voor de tegenstander een stuk moeilijker ook. Kunnen ze zich niet alleen focussen op bepaalde speelsters." Rongen stond zondag symbool voor de vechtlust van haar ploeg. Trekkend en sleurend, maar ook slim spelend en scorend nam de 22-jarige handbalster Manual bij de hand. De Venrayse ploeg stond bij rust op een voorsprong van vijf treffers (9-14) en gaf ook na de pauze geen krimp. Koploper Bevo probeerde telkens in het spoor te komen, maar telkens als de marge werd verkleind, sloegen de gasten genadeloos terug via de vlugge en handige Loes van Dijk en Rongen of met kanonskogels van de afstandsschutters Joy Jakobs en Maaike Lipman. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, kon Manual feestvieren. "We speelden vandaag echt als een team", onderstreepte de blonde handbalster de teamprestatie. "Al zaten we er soms wel even doorheen. We hadden maar twee wissels, het was een conditioneel en fysiek pittige partij. We hebben er ons samen doorheen gesleept."

Manual begon matig aan dit seizoen, maar leeft na de trainerswissel aan het eind van vorig jaar (Twan Rongen, inderdaad de vader van….., kwam voor Venlonaar Fabian Aerts) op. "Het plezier is weer helemaal terug. De teamspirit was aan het begin van het seizoen ver te zoeken. Met als gevolg dat we zelfs op een van de onderste plaatsen stonden. Nu genieten we weer." Rongen, werkzaam in de gehandicaptenzorg, komt uit de eigen jeugd van Manual. Vanuit de A-jeugd stapte ze meteen over naar het eerste team. Handbal is haar passie. "Maar ik zet er niet alles voor op zij. Ik ben blij dat we het plezier weer hebben teruggevonden. En als we dit seizoen nog kampioen kunnen worden, is dat prachtig." Manual gaat in de twee slotronden van het seizoen met koploper Bevo 4 (de laatste wedstrijd thuis) en Blerick (een week eerder uit) uitmaken wie uiteindelijk de titel pakt. "We hebben alles nog in eigen handen. Spelen nog tegen beide ploegen. Als iedereen er voor gaat en we spelen als vandaag dan kan het. Daar ben ik van overtuigd."