PP2: korting leges duurzaam bouwen

VENRAY | PP2 heeft duurzaam bouwen hoog in het vaandel staan. Raadslid Richard de la Roy stelt voor om inwoners korting op de bouwleges te geven als ze maatregelen treffen om hun huis duurzaam te (ver)bouwen.

Duurzame woningen zijn beter voor het milieu dan traditionele bouw. Ze zijn energiezuiniger in het gebruik en vaak gezonder voor bewoners en gebruikers.

PP2 vraagt meer aandacht voor verduurzaming van de bebouwde omgeving in de gemeente Venray. Het komt in Nederland steeds vaker voor dat gemeenten een korting geven op bouwleges om burgers en bedrijven te stimuleren duurzame maatregelen te treffen.

Een andere mogelijkheid is volgens PP2 om als beloning een lager ozb-tarief te hanteren bij duurzaam gebouwde woningen. De vragen worden op woensdag 1 februari behandeld in de commissie Werken en Besturen.


Vragen over mantelzorg en pgb

VENRAY | inVENtief en PP2 hebben vragen gesteld over het al dan niet verplichten van mantelzorg in Venray. Aanleiding is het terugfluiten van de gemeente Etten-Leur door de Centrale Raad van Beroep.

Etten-Leur had ten onrechte het persoonsgebonden budget (pgb) van een inwoonster geweigerd.

Omdat haar dochter de huishoudelijke hulp verrichtte en dat is mantelzorg, meent de gemeente. De Centrale Raad van Beroep stelt dat mantelzorg niet is af te dwingen en dat de gemeente de dochter dus niet kan verplichten om het werk gratis te doen.
De uitwonende dochter kreeg een vergoeding voor het huishoudelijke werk. Volgens de Centrale Raad van Beroep is er dan geen sprake van vrijwillige mantelzorg, maar van een overeenkomst.

De gemeente Etten-Leur kan niet tegen de uitspraak in beroep gaan en zal het persoonsgebonden budget – dat in 2015 werd stopgezet - weer moeten uitbetalen.

De gemeente betreurt de uitspraak omdat die in strijd zou zijn met de nieuwe wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De wet gaat er juist van uit dat inwoners bij hulp zo veel mogelijk een beroep doen op het eigen netwerk van familie en kennissen. inVENtief en PP2 willen weten of ook in Venray pgb's zijn stopgezet omdat kinderen van hulpbehoevenden zorg verrichten. De vragen komen aan de orde in het vragenuurtje van de commissie Leven op donderdag 2 februari.