Venray | Eén van de voor mij meest indrukwekkende zinnen die ik ooit in een boek gelezen heb, is de volgende: 'Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt.'

Jeroen Brouwers noteerde deze zin in zijn roman Bezonken rood uit 1981. Jaren geleden liep ik in Antwerpen en zag daar op de deur van een boekwinkel dezelfde zin staan. Regelmatig dwarrelt deze zin door mijn gedachten, vraag ik me af wat de strekking van de waarheid is die deze zin verbergt.

Literatuur heeft bij uitstek de kracht om mensen aan te raken en te verbinden. Had ik niet van literatuur gehouden, dan was ik niet gevraagd voor de schrijversbijeenkomst met Frank Westerman. Was dat niet gebeurd, dan was ik ook niet gevraagd om de bijeenkomsten van de Literaire Salon te leiden. En als dat niet was gebeurd, dan had ik deze spreekwoordelijke pen ook niet in mijn handen gehad. Zacht uitgedrukt vertegenwoordigt literatuur voor mij niet alleen een boek, losse beschreven vellen die gebundeld zijn in een band – nee, literatuur is meer dan dat. Literatuur verrijkt.

Nu is literatuur gelukkig niet alleen voor mij belangrijk. Afgelopen week heeft op zondag 22 januari de prijsuitreiking van de schrijfwedstrijd de Raadselige Roos plaatsgevonden. Van 26 januari tot 1 februari is het poëzie wat de klok slaat in de Week van de poëzie. 19 maart ontvangt het Literair Café Annelies Verbeke en 25 maart start de Boekenweek, waarvoor Herman Koch het Boekenweekgeschenk gaat schrijven over het thema 'Verboden vruchten'. Kortom, de komende tijd staat er voldoende op het literaire programma om u op te verheugen. Nu is het niet alleen zo dat de regel van Jeroen Brouwers mij regelmatig stof tot nadenken geeft, ik word ook aangezet tot actie. Hand in hand met literatuur, poëzie, verhalen en andere facetten rondom het geschreven woord wil ik proberen om ook u aan te raken.

Emmy Rongen


Raadselige Roos

Venray | Zondag vond in de raadzaal van gemeente Venray de prijsuitreiking Raadselige Roos 2016 plaats.

Burgemeester Hans Gilissen reikte de prijzen uit. De winnaars werden volop voor het voetlicht gehaald. In een gesprek aan de Tafel van de Roos werd met hen, onder leiding van Stan Verhaag, van gedachten gewisseld. Onder andere over hun schrijverschap, de wedstrijd, hun motivatie om mee te doen en het thema Vliegen op eigen vleugels. Bovendien kreeg het beeldend werk, dat erbij uitgezocht is uit de inbreng van de cursisten van het Kunstencentrum Jerusalem, hierbij aandacht. Bij dit gesprek aan de Tafel van de Roos was een afvaardiging van de jury's betrokken. Aan deze wedstrijd namen dit jaar 63 schrijvers deel, met een totaalaantal inzendingen van 72. De eerste prijs in de categorie poëzie was voor Jan van de Ven uit Uden voor zijn gedicht Boerenziel. De tweede en derde prijs waren voor Piet Tunnesen uit Gennep met Uitvliegen en Stan Mooij uit Breugel met Op eigen vleugels. Melis van den Hoek uit Goes won de BIJ-prijs (publieksprijs) voor zijn gedicht grindpad. In de categorie proza won Erik van Ophoven uit Bemmel de eerste prijs met zijn verhaal Op het einde de waarheid…, terwijl de tweede prijs terecht kwam bij Annemieke Soethout-Roodenburg uit Nuenen voor haar verhaal Een ongewone ontmoeting. De derde prijs ging naar Willy Driessen-Senders voor De uitnodiging.


Gebedsdag Smakt

Smakt | Op woensdag 1 februari vindt in St. Jozefbedevaartsoord in Smakt een internationale eucharistische gebedsdag plaats onder leiding van pater dr. J. Vadakkel uit India. Programma: 9.00 uur stille aanbidding, 9.30 uur rozenkrans van St. Jozef, 10.00 uur heilige mis, 11.30 uur voordracht pater Vadakkel met tolk. Vervolgens de persoonlijke zegen met de relikwieën van de heilige paus Johannes Paulus II en de heilige moeder Teresa van Calcutta, 12.30 uur lunchpauze, 14.00-16.00 uur stille aanbidding in de St. Jozefkapel, sacramentsprocessie, rozenkransgebed, lofprijzing, gebed om genezing, persoonlijke zegen met Allerheiligste Sacrament. Ook is er gelegenheid voor een persoonlijk gesprek met pater Vadakkel. Deelname is gratis en iedereen is welkom.