Masterclasses Metameer

Stevensbeek/ Boxmeer | Metameer nodigt leerlingen van groep acht uit voor de masterclasses tweetalig onderwijs (tto) in Stevensbeek en Boxmeer.

Hoe gaat zo'n les? Spreken ze echt altijd Engels? Is tto iets voor mij? Vragen waarop de basisschoolleerlingen zelf het antwoord gaan vinden tijdens de masterclasses. Woensdag 1 februari is de masterclass tweetalig havo/vwo in Stevensbeek.

Op woensdag 8 februari kunnen groep 8-leerlingen kiezen voor tweetalig jenaplan vmbo of tweetalig jenaplan havo/vwo in Boxmeer. De masterclasses beginnen om 13.30 uur. Opgeven voor één of beide masterclasses is mogelijk op metameer.nl/momenten. Luc Centen uit Sint Anthonis deed vorig jaar mee aan de masterclass in Stevensbeek en zit nu in de brugklas tweetalig havo/vwo.

Tijdens de masterclass kreeg hij een goed beeld van de school en van tto. Luc kan het dan ook iedereen aanraden die misschien tto wil gaan doen. Over de masterclass zegt hij: "De lessen waren leuk. We hebben in het Engels spelletjes gedaan en in het Engels een toneelstukje gedaan. Ze legden alles goed uit."

Aanmelden kan via metameer.nl/momenten.


ZijActief Oostrum

Oostrum | ZijActief Oostrum houdt op donderdag 2 februari vanaf 20.00 uur de avond Over weer Gesproken in D'n Oesterham in Oostrum.

Over weer Gesproken wordt gepresenteerd door Léon Rademakers van L1 en zit boordevol wetenswaardigheden over weer en klimaat in relatie tot natuur, milieu en duurzaamheid.

De thema's worden op leerzame, maar vooral luchtige en eigentijdse wijze gepresenteerd, ondersteund door muziek, unieke beelden en spectaculaire filmfragmenten. De aanwezigen ervaren onder meer hoe mensen vroeger het weer beleefden en voorspelden en wat we kunnen leren van dieren en planten over het weer. Altijd al willen weten hoe de weersverwachting tot stand komt op televisie en waarom het nog wel eens mis gaat? Rademakers licht het toe in woord en beeld. Op basis van de laatste klimaatrapporten van het KNMI wordt een beeld geschetst van de gevolgen van de huidige klimaatverandering. Door de mondiale temperatuurstijging gaan de weersextremen ook in Nederland verder toenemen.

Hoe naderend noodweer te herkennen en wat te doen, maar vooral niet te doen tijdens onweer komt uitvoerig aan bod. Op deze avond zijn introducés van harte welkom.


Bevalbaden in Maasziekenhuis

Beugen | Sinds kort beschikt Maasziekenhuis Pantein over twee speciale bevalbaden.

Zwangere vrouwen kunnen hier gebruik van maken om hun weeën op te vangen en eventueel in te bevallen. Het water zorgt voor betere ontspanning, waardoor weeën minder heftig voelen en de ontsluiting vaak sneller gaat.

De baden zijn mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van het Maasziekenhuis. Het bevalbad is dieper dan een normaal bad en beschikt over een soort ingebouwde stoel, die aanvoelt als een zacht kussen. Het coconvormige bad geeft een gevoel van geborgenheid. Tijdens de bevalling staat het bevalbad klaar in de kraamsuite. Binnen een uur is het bad helemaal gevuld, maar het kan ook eerder al gebruikt worden. De zwangere vrouw geeft zelf aan welke temperatuur zij prettig vindt en hoe lang zij in het bad wil blijven. Meestal varieert dit van één tot meerdere uren. Om de mogelijkheid te bieden dat ook de partner - in zwemkleding - in het bad kan plaatsnemen, is gekozen voor een iets grotere uitvoering. De bevalling zelf hoeft niet in het bad, maar kan ook op het verlosbed plaatsvinden. Tijdens een ziekenhuisbevalling wordt de hartslag van de baby altijd goed in de gaten gehouden.

Het Maasziekenhuis maakt gebruik van een draadloos systeem zodat de moeder zich vrij kan bewegen en niet aan bed gekluisterd is. Dit draadloze bewakingssysteem kan ook in het bevalbad gebruikt worden. Vrouwen die in het Maasziekenhuis willen bevallen krijgen vooraf informatie over het bevalbad. Zij hoeven pas tijdens de bevalling te beslissen of ze hier gebruik van willen maken.


Bijeenkomst voor vluchtelingen

Venray | De werkgroep Vluchtelingen welkom in Venray houdt op vrijdag 3 februari vanaf 19.00 uur een ontmoetingsbijeenkomst in wijkcentrum Brukske.

Tijdens deze bijeenkomst treden zowel Syrische als Nederlandse muzikanten op. Ook kunnen de aanwezigen Nederlandse en Syrische hapjes proeven. De bijeenkomst wordt om 19.00 uur door burgemeester Hans Gilissen geopend. De nadruk ligt op het kennismaken met elkaar, elkaars achtergrond en ervaringen, ook in Venray. Het gaat om ontmoeting tussen inwoners van Venray en nieuwe Venraynaren die proberen een nieuw leven op te bouwen in Venray. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via e-mail werkgroep@vluchtelingenwelkomvenray.nl.


Excursie AVOS

Venray | Seniorenvereniging AVOS houdt op 17 februari een excursie naar het politiebureau in Venlo.

Om 14.00 uur is de ontvangst voor een presentatie met als thema Hoe ziet de politie van nu eruit en hoe gaan ze te werk. Daarna volgt een rondleiding naar de meldkamer/servicecenter en het cellencomplex. Verzamelen bij De Kemphaan voor vertrek met eigen auto's om 13.15 uur. Deze excursie is voor leden van AVOS en de KBO. Aanmelden kan via e-mail avosactiviteiten@
gmail.com.