De kinderen van de peuterspeelzaal voelen zich al helemaal thuis.
De kinderen van de peuterspeelzaal voelen zich al helemaal thuis. Foto: Henk Lammen

Alles onder één dak

Venray | Basisschool Petrus' Banden in Venray is met ingang van dit jaar een integraal kindcentrum. De basisschool heeft met buitenschoolse opvang en een peuterspeelzaal nu alles onder één dak.

Door Henk Lammen

Aan het begin van dit jaar opende peuterspeelzaal De Paddestoel de deuren in het gebouw van de basisschool. "De school is daarmee het gehele jaar open voor kinderopvang", zegt directeur Gerda Maathuis. "Dit bevordert de samenwerking tussen de kleutergroepen en de peuterspeelzaal. De kinderen komen al op vroege leeftijd ons schoolgebouw binnen. Uiteindelijk betekent dit dat voor hen de overstap van peuterspeelzaal naar basisschool kleiner wordt. Door samen te werken bevorderen we tevens de kwaliteit van voorbereiding op de basisschool."

Petrus' Banden heeft al langer buitenschoolse opvang in huis. De samenwerking tussen basisschool en buitenschoolse opvang krijgt ook steeds verder vorm. "Binnen de opvang zijn de medewerkers op de hoogte van de thema's op school en sluiten hierbij aan. Vieringen als bijvoorbeeld de kerstmarkt worden nu samen gedaan. De lijntjes van de leidsters van de kinderopvang naar de leerkrachten zijn kort. Als er iets is met een kind of er moet even iets worden overgedragen, is er snel en direct contact. Doordat we nu alles onder een dak hebben, ontzorgen we de ouders en creëren een vertrouwde omgeving voor alle kinderen."