Akkoord sociaal plan kunstencentrum

VENRAY | Er is overeenstemming bereikt over een sociaal plan van 2,9 miljoen euro voor de afbouw van kunstencentrum Jerusalem. Daarnaast is nog 320.000 euro nodig om het exploitatietekort van het lopende cursusjaar 2016/17 op te vangen. Op 21 februari beslist de gemeenteraad over een budget van totaal 3,2 miljoen euro.

Door Henk Willemssen

Vorige week zijn de medewerkers van kunstencentrum Jerusalem op de hoogte gesteld van het akkoord. Vanaf juni vorig jaar onderhandelde het college met het bestuur van het kunstencentrum over de afkoopregeling van het personeel. Daarbij werd externe juridische hulp ingeroepen. Het gaat om 37 medewerkers, in totaal 18 fte. In eerste instantie was er sprake van een kostenpost van 7,5 miljoen euro. De gemeente is aansprakelijk voor de rechtspositie van het personeel. Gezien de langdurige subsidierelatie en de verwevenheid met het gemeentelijke beleid. De gemeente ging voorzichtigheidshalve uit van een aansprakelijkheid van 3,6 miljoen euro.

Het uiteindelijke resultaat van 2,8 miljoen euro valt nog een stuk lager uit. Het uitgangspunt was de kosten zo laag mogelijk te houden, bevestigt wethouder Lucien Peeters (CDA). Hij wijst erop dat de vakbonden en de ondernemingsraad nog moeten instemmen met het sociaal plan. "Er ligt een basis voor overleg met de bonden. Het plan voldoet aan de rechtspositieregeling", aldus Peeters. Vanaf medio 2017 neemt de nieuwe organisatie Cultura Venray het stokje over van Jerusalem. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de personeelsleden die hun baan verliezen. "De kern van het plan is om mensen zo snel mogelijk naar nieuw werk te begeleiden. Hoe sneller, des te beter het is voor de mensen en des te lager de kosten uitvallen", licht Lucien Peeters toe. "We hebben binnen de eigen organisatie ervaring met van-werk-naar-werk-trajecten. We hebben er alle vertrouwen in dat we een passende oplossing vinden."

De gemeente neemt, als betalende partij en risicodrager, de regie over de afkoopregeling die nog twee jaar doorloopt. Tijdens deze periode blijft kunstencentrum Jerusalem formeel nog als werkgever bestaan. Afgesproken is dat het huidige bestuur per 1 september 2017 terugtreedt en dat de gemeente een nieuw bestuur aanstelt. Het bedrag van 2,9 miljoen euro kan nog hoger of lager uitvallen. De hoogte is afhankelijk van het aantal personen dat gebruik maakt van de afkoopregeling en hoe snel medewerkers een nieuwe baan vinden of als zelfstandige verdergaan.