Connie Timmermans met twee leden van de commissie Roetsj, Wim Peeters en Eric Verberkt.
Connie Timmermans met twee leden van de commissie Roetsj, Wim Peeters en Eric Verberkt. Foto: Henk Lammen

"Onmacht maakt kracht"

Veulen | Het team BIG Challenge 23 Agrifac gaat 500 unieke sjaals van de Roetsj verkopen. De opbrengst komt geheel ten goede aan KWF kankerbestrijding. Deze groep mensen uit de agrarische sector is een van de vele teams die op 31 mei en 1 juni geld in gaan zamelen door het beklimmen van de heroïsche berg Alpe d'Huez.

Door Henk Lammen

"We zijn dankbaar dat we de sjaals mogen verkopen en zo weer een stukje dichterbij ons doel komen. Een heel mooi gebaar." Connie Timmermans van team BIG Challenge 23 Agrifac is blij met de geste van de commissie Roetsj van carnavalsvereniging De Piëlhaas om gratis 500 sjaals voor de verkoop beschikbaar te stellen. "We slaan daarmee twee vliegen in één klap", zegt Eric Verberkt van de commissie. "De sjaal is verder niet meer te koop. Het is de laatste mogelijkheid om deze unieke sjaal in bezit te krijgen. Daarnaast steunen we het goede doel." Twee vrienden, Harm Timmermans van Timmermans Agri Service BV en Frank Reintjes van Gebr. Reintjes BV uit Veulen, sloegen de handen in elkaar, waardoor nu ook de loonwerksector aanwezig is bij de teams van BIG Challenge. De afgelopen acht jaar zamelde de land- en tuinbouw maar liefst 6,4 miljoen euro in voor het goede doel: KWF kankerbestrijding. Kanker veroorzaakt in vele levens ellende en onmacht. Connie: "Een vreselijke ziekte waarmee nagenoeg iedereen in zijn naaste omgeving te maken krijgt. Ook binnen ons bedrijf. Carla, de vrouw van Harm, heeft alvleesklierkanker en is ongeneeslijk ziek. Voor Harm en Frank was dit de uitdaging om samen iets te gaan doen en met een team deel te nemen aan Alpe d'HuZes. Onmacht maakt kracht. Samen gaan we er voor om zoveel mogelijk geld in te zamelen." Het team BIG Challenge 23 Agrifac bestaat uit twintig personen. Vijf fietsers en drie wandelaars gaan de uitdaging aan om op 1 juni zo vaak mogelijk de berg te bedwingen. Een dag eerder gaat een groep van nog eens acht wandelaars en een fietser eenmalig de Alpe d'Huez beklimmen. Het minimale streefbedrag dat de groep bij elkaar moet brengen is 40.000 euro. De doelstelling van BIG Challenge is het inzamelen van minimaal 800.000 euro, maar het evenement is ook ter nagedachtenis aan mensen die te vroeg aan kanker zijn overleden. "Een hele opgave", beseft ook Timmermans, "Maar we gaan er voor. We leven met z'n allen naar het evenement toe. Waar een wil is, is een weg. De teamspirit is er in ieder geval. Bovendien kunnen we rekenen op de steun van het hele dorp en een hele hoop vrijwilligers. De komende maanden laten we nog veel van ons horen, met tal van activiteiten en acties. Op 11 maart staat het Alpedufest op de agenda. Een knalfeest met een dj en band. Hopelijk slaat eerst deze actie aan. Voor de mensen die ons een warm hart toedragen, zorgen wij voor een warme sjaal zodat ze nog meer kunnen genieten van de Roetsj."

De sjaals kosten vijf euro en zijn te koop bij: Knapen carnavalskleding in Veulen, Zwembad Company en Wolff Jeans in Venray, Esso Vissers in Leunen, Dierenwinkel Van de Ligt Allicht in Venray/Wanssum, Reintjes Bloemen in Veulen, Coop Ysselsteyn en Boerenbond Ysselsteyn.