Afbeelding

St. Antonius Abt Gilde Blitterswijck

Het St. Antonius Abt Gilde Blitterswijck hield maandag voor de dertigste maal de koppermaandag.

Om 19.00 uur kwamen de gildebroeders bij elkaar in café de Zwart, waar onder meer het archief was te bezichtigen en foto's van 2016 op groot scherm waren te zien. Ook was er een tentoonstelling over de belangrijkste gebeurtenissen van 29 jaar schietterrein De Mars ingericht. Deze avond was ook toegankelijk voor niet-leden en de aanwezigen konden genieten van een Duits broodbuffet.

Dinsdag werd het feest van de patroonheilige St. Antonius Abt gevierd. De dag begon 's morgens om 9.00 uur met een heilige mis in de parochiekerk van Blitterswijck. Aansluitend werd een bezoek gebracht aan het St. Antonius kapelletje. Om 10.30 uur werd aangeschoven aan de koffietafel en aansluitend startte de jaarvergadering in het parochiehuis. Tijdens de jaarvergadering bood het koningspaar Marco en Joyce Wijnands een koningschild aan. Ook waren er twee jubilarissen; Niels en Ralf Hendrix. Om 19.00 uur voegde de aanhang zich in het gemeenschapshuis bij de feestvierders voor een diner en het avondprogramma.

Foto: Rikus ten Brücke.


Wandern

Horst | Begin 2017 presenteren bariton Sef Thissen uit Venlo en componistpianist Egbert Derix uit Horst hun liederencyclus Wandern, het eerste station van een nieuwe muzikale samenwerking.

Op vrijdag 27 januari vindt een try-out concert plaats in Kerani Music Studio in Stein. Begin februari wordt de integrale cyclus van vijftien liederen in het Concertgebouw in Amsterdam op cd gezet. In april staan de eerste concerten op het programma: 21 april in Domani in Venlo en 23 april in Cambrinus in Horst. Thissen en Derix leerden elkaar 2015 kennen tijdens een benefietconcert voor vluchtelingen. Beiden bleken gefascineerd door de traditie van het Duitse lied (Beethoven, Schubert, Schumann, Wolf, maar ook Falco en Grönemeyer) waarin 'wandern' (wandelen, zwerven, rondtrekken) een Leitmotiv is. Ook de keuze voor de Duitse taal en de akoestiek van het Concertgebouw passen bij Das Lied. De cyclus is grotendeels gebaseerd op teksten van journalist/schrijver Jan Derix (1936-2009), de vader van Egbert. Egbert Derix vertaalde de teksten in het Duits en zette ze op muziek. Het gaat om gedichten die Jan Derix schreef in de periode 1956-1958.