Marcel Reulen is de opvolger van Yvonne Raaijmakers.
Marcel Reulen is de opvolger van Yvonne Raaijmakers. Foto: Henk Lammen

Marcel Reulen nieuwe onderwijsman

VENRAY | Er waait een nieuwe wind door scholenkoepel SPOV. Bijna een halfjaar geleden nam Marcel Reulen als bestuursvoorzitter het stokje over van Yvonne Raaijmakers die met pensioen ging. De uit het Midden-Limburgse Horn afkomstige onderwijsman is na een uitstapje naar Rotterdam terug in 'zijn' provincie.

Door Henk Willemssen

Hij is ook actief in het verenigingsleven. Zo is hij voorzitter van handbalvereniging VIOS in Heythuysen. En hij is als zanger en frontman het gezicht van feestband N'RGY!

In de jaren dat hij bovenschools manager was bij RVKO (Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs) hield hij zijn huis in Horn aan. Een chalet in Brielle was zijn tijdelijke uitvalsbasis. "We wonen prachtig in Horn tegen de rand van een bos. Dat huis wilde ik niet zomaar opgeven. Ik kan er heerlijk mijn honden uitlaten. En mijn vrouw heeft een baan dichtbij. Ik stond vorig jaar voor een keuze. Of mijn sociale leven in Rotterdam opbouwen of voor het werk terug naar Limburg. Het werd het
laatste."

Alle vijftien basisscholen - tien in Venray en de vijf dorpsscholen in Leunen, Merselo, Oirlo, Oostrum en Ysselsteyn - heeft hij al meerdere keren bezocht. "Ik ben geen bestuurder die alleen op de winkel past", zegt Reulen. "Ik moet iets kunnen ontwikkelen. En hier liggen genoeg uitdagingen. In Rotterdam was het grootschaliger. Ik heb er veel bestuurlijke ervaring opgedaan. Het was een verrijking te leren een netwerk op te bouwen en bestuurlijk inzicht te krijgen." Voordat hij afstudeerde aan de Pabo in Roermond bezocht hij in Venlo al de Heao-opleiding. Die financieel-economische kennis komt hem als onderwijsbestuurder goed van pas. Zijn eerste baan als leerkracht was in Eindhoven in het speciaal onderwijs. Daarna werd hij op zijn 26e al directeur van basisschool De Klingerberg in Blerick. In de loop der jaren kwamen de bestuurlijke ambities steeds meer bovendrijven.

Sinds 2010 zijn er in Venray meerdere scholen gesloten. Vooral dorpsscholen waarvan er vier (Castenray, Heide, Veulen en Vredepeel) de deuren moesten sluiten. Over een halfjaar valt het doek voor De Toverbal in de wijk noordwest. "Nee, er zijn nu geen plannen om nog meer scholen te sluiten. Maar ik kan ook niet toezeggen dat er in de toekomst geen enkele school meer verdwijnt."

Marcel Reulen vindt dat in Venray tijdig is ingesprongen op de krimp. Het werkgebied van SPOV – de oude gemeente Venray – telde tien jaar geleden nog 22 scholen en ruim 4200 leerlingen. Dat aantal is inmiddels met meer dan duizend gedaald. "De ergste klappen zijn opgevangen. Het leerlingenaantal zal de komende jaren nog lichtjes dalen, tot net onder de drieduizend verwacht ik. De krimp verschuift nu naar het voortgezet onderwijs."