JongerBurgerTop groot succes

Venray | Woensdag 11 januari vond de allereerste en JongerenBurgerTop plaats. Maar liefst 110 leerlingen van de groepen 6,7 en 8 van het basisonderwijs en groepen 1,2 en 3 van het voortgezet onderwijs kwamen bij elkaar om te praten over hun dromen voor de toekomst van Venray.


De opening werd verzorgd door wethouder Martijn van der Putten die vervolgens de gehele middag bij de JongerenBurgerTop aanwezig was en de jongeren mede heeft geholpen bij het concreet maken van de ideeën. Als eerste werden alle spontane ideeën op blaadjes geschreven wat resulteerde in een witte zee van ruim 250 ideeën.

Bij de volgende stap werden deze ideeën concreet gemaakt door in kleine groepjes verdeeld over 19 tafels aan de slag te gaan. Al vrij snel waren ze erover uit met welk idee ze aan de slag gingen en werd de creatieve motor aangezet. De 19 ideeën die uitgewerkt werden gingen over verschillende thema's, zoals nieuwe vrijetijdsbesteding activiteiten voor jong en oud, kunst prullenbakken, BurgerTop-restaurant, aanpakken zwembadfaciliteiten, warm welkom in Venray en een nieuwe invulling van het St. Annaterrein.


De concrete uitwerking van de 19 ideeën werd per groepje gepitcht. Deze pitches zijn aandachtig beluisterd door de andere deelnemers en werden heel positief ontvangen. Na de pitches mochten de deelnemers op elkaars ideeën stemmen en de drie ideeën met de meeste stemmen werden uitgeroepen tot winnaars. Op korte termijn worden de drie gekozen ideeën verder uitgewerkt en wordt er een eerste stap richting realisatie gezet.

De 19 uitgewerkte ideeën worden verwerkt in een verslag en ter voorbereiding aan de deelnemers van de BurgerTop gestuurd. Bij het verlaten van de middag kreeg iedere deelnemer een certificaat van deelname mee naar huis en een uitnodiging om deel te nemen aan de BurgerTop op 28 januari in de evenementenhal.


Schilderkunst in Limburgs Museum

Venlo | Op zondag 22 januari 2017 organiseert het Limburgs Museum een tweetal korte lezingen over de schilderkunst van Limburgse landschappen en dorps-en stadsgezichten.

De lezingen vormen het slot van een kleine tentoonstelling in het kabinetzaaltje, naar aanleiding van de schenking van 27 schilderijen uit het bezit van ondernemer-kunstenaar Jos Tielens (1887-1957). De Meerssense papierfabrikant schilderde zelf, maar in zijn collectie zitten ook werken van zijn Vlaamse leermeester Jan van Puijenbroeck. Om 15.00 uur spreekt museumdirecteur Schatorjé over de ontwikkeling van de Limburgse schilderkunst vanaf 1880, en het belang van het landschap daarin. Daarna belicht Mariette Paris-Vankan de rol van Meerssen als kunstenaarscentrum, en de rol van Van Puijenbroeck als leermeester van een generatie. De Vlaming vluchtte tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Meerssen. Hij ontmoette daar jonge kunstenaars als Charles Eyck, Harrie Koolen en Alphons Volders.

Aansluitend kunnen bezoekers nog een laatste maal genieten van een keuze uit de Tielens-collectie die het Limburgs Museum verwierf. De lezingen zijn inbegrepen bij de reguliere entreeprijs voor het museum. Vrienden van het Limburgs Museum en Museumkaarthouders kunnen de lezingen gratis bezoeken. Om verzekerd te zijn van een plek kunnen belangstellenden zich aanmelden voor de lezingen bij de balie van het museum (telefonisch via +31 77 352 2112). Entreebewijzen voor het museum zijn online met korting te verkrijgen via www.limburgsmuseum.nl/tickets.

Limburgs Museum, Keulsepoort 5, 5911 BX Venlo, webbsite www.limburgsmuseum.nl.


Lourdesreis 2017

Smakt | Lourdesgroep Maas en Peel houdt op zondag 22 januari vanaf 14.30 uur een informatiemiddag over reizen naar Lourdes in het Pelgrimshuis in Smakt.

De groep gaat van 17 tot en met 25 mei met de bus en van 19 tot en met 24 mei en van 2 tot en met 7 september met het vliegtuig naar Lourdes. Dit zijn medisch verzorgende reizen, er gaan Nederlandse artsen en verpleegkundigen mee. Voor wie CZ-verzekerd is, kan een hoge korting worden aangevraagd.

Deze reizen zijn geschikt voor jongere en oudere, zieke en gezonde mensen. Lourdesgroep Maas en Peel reist onder de vlag van de OLB (Organisatie Limburgse bedevaart). Informatie: Cristien Goumans, telefoon (0478)636676, kijk op de website www.lourdesgroepmaasenpeel.jouwweb.nl of kom naar de informatiemiddag.


Voordeel met de biebpas

Venray | Wie lid is van BiblioNu krijgt op www.voordeelmetjebiebpas.nl allerlei tips en ideeën aangereikt om er op uit te trekken.

Op vertoon van de bibliotheekpas krijgen leden korting of iets extra's bij diverse deelnemende bedrijven in heel Nederland. Daarnaast zijn er in de regio vaak acties. Zo geeft Schouwburg Venray kortingen op eerste- en tweederangs tickets van diverse voorstellingen. Bijvoorbeeld op de voorstelling Vals, de thrillermusical naar de bestseller van Mel Wallis de Vries, de familievoorstelling Dummie de Mummie, naar het beroemde verhaal van Tosca Menten en de sprookjesmusical Pinokkio. Ook kunnen leden profiteren van kortingen op de toegangsprijzen van musea, zoals De kantfabriek in Horst, De Locht in Melderslo en het Venrays Museum. Er zijn Voordeelmetjebiebpasviltjes verspreid bij diverse horecagelegenheden in de regio. De viltjes van de Limburgse kunstenaar Wendy bij de Ley zijn bedrukt met kunst zodat ze aantrekkelijk zijn om neer te leggen. Ze kunnen ook gevieren verzameld worden. Knip de randjes van de viltjes, leg de puzzel en plak vast. Zo ontstaat een schilderij.