Afbeelding
Foto: Ron Koenen

Reuzekluut voor Joke Peeters

Ysselsteyn | De Reuzekluut, de hoogste carnavalsonderscheiding van De Piëlreus in Ysselsteyn, wordt dit jaar uitgereikt aan Joke Peeters.

De uitreiking vindt voor de 42e keer plaats op zondag 19 februari in De Smelehof om 13.11 uur. Joke Peeters werd in 1949 geboren in Venray. Ze trouwde op 25 juli 1974 met Jo en zij gingen samenwonen in het ouderlijk huis van de echtgenoot aan de Timmermannsweg in Ysselsteyn. Joke en Jo kregen drie kinderen en zijn de trotse grootouders van zes kleinkinderen. Met haar gezellige en vlotte babbel had Joke al snel aanspraak in het kerkdorp.

In 1979 werd bij Roelanzia de oprichting van de tennisvereniging officieel. Joke zat in het eerste bestuur en heeft de tennisvereniging mee vorm gegeven. Na de verhuizing naar Ysselsteyn werd Joke al snel lid van de LVB (Limburgse Vrouwen Beweging), tegenwoordig ZijActief. In 1992 nam ze zitting in het LVB-bestuur. Vanuit die functie zat ze in het bestuur van de Smelehof. Ze heeft zich onder andere ingezet voor het slagen van de oogstdankvieringen. Daarnaast vormde zij met enkele dames het cultureel groepje dat voordrachten verzorgde tijdens toneelavonden, de feestavond van de LVB, kerstavonden, Het Schuttersveld en de bonte avonden. In 2005 stopte Joke als bestuurslid van ZijActief, waarvoor zij zich dertien jaar heeft ingezet. Met het cultureel groepje is zij doorgegaan tot 2014.

Ook voor carnavalsvereniging De Piëlreuzen heeft zij zich met hart en ziel ingezet. Tussen 1981 en 2000 nam Joke voor twaalf paren van verschillende vereniging de organisatie van de boerenbruiloft op zich. Daarnaast werden handgeschreven draaiboeken door Joke gemaakt die van vereniging naar vereniging gingen. Joke heeft vele uurtjes achter het naaimachine gezeten voor de kerels van de carnavalsvereniging. Zo stonden de heren er jarenlang netjes op in hun witte, door Joke gemaakte giletjes. Het narrenpak van ex-nar Koen werd eveneens door haar gemaakt. In 1987 vormden Jo en Joke het prinselijk paar van de Piëlreus. Bij de APK heeft Joke met enkele dames jarenlang voor het eten gezorgd tijdens de jaarlijkse feestavonden. In 2004 werd de dames zanggroep Schone Schijn opgericht.

Bij die groep praat Joke altijd de middagen en/of avonden aan elkaar. Vanaf 2007 maakt ze deel uit van het bestuur van de zanggroep. Voor al haar verdiensten wordt zij dit jaar beloond met De Reuzekluut van de Piëlreus.

Foto: Fotohuis.