'SPOV moet in 2018 uit rode cijfers zijn'

VENRAY | Na een inwerkperiode van amper een halfjaar in Venray trekt Marcel Reulen twee conclusies. Financieel gezien moet SPOV orde op zaken stellen om uit de rode cijfers te komen. "Nog veel belangrijker vind ik dat het onderwijs er goed voor staat. SPOV scoort hoger dan de voor ons vastgestelde norm van de Onderwijsinspectie. Het doel is dat we op alle fronten ook boven het landelijk gemiddelde gaan uitkomen."

Door Henk Willemssen

De scholenkoepel leed de laatste jaren structureel verlies. Van drie ton in 2014 naar zeven ton in 2015. "Het tekort over 2016 zal ook in die orde van grootte zijn. Dat moet stoppen. Nee, dit jaar zullen we nog niet helemaal uit de verliezen zijn. Maar vanaf 2018 moeten de rode cijfers zijn verdwenen."

Marcel Reulen constateert dat in het verleden inhoudelijke keuzes niet altijd financieel goed zijn onderbouwd. "Vergeet niet dat dit een echt bedrijf is met een omzet van 17,3 miljoen euro. En met meer dan driehonderd medewerkers in dienst."

De nieuwe onderwijsbestuurder stelt dat er geen ontslagen gaan vallen. "Er is niet altijd even efficiƫnt met het geld omgesprongen. De uitgaven waren te hoog. Zoals te veel inhuur van externen voor ict en communicatie of voor het cultuurplan. Enkele acties zijn per direct stopgezet. Ook de kosten van leegstand in scholen speelden een rol. In overleg met de gemeente worden plannen ontwikkeld die een einde moeten maken aan de leegstand. Samen met de medewerkers en de Raad van Toezicht wordt hard gewerkt aan het op orde brengen van de financiƫn."

Reulen wil investeren in de relaties met partners, zoals de gemeente en andere schoolbesturen. Op het gebied van huisvesting spelen er drie actuele zaken. De komst van speciaal onderwijs naar Veltum gekoppeld aan drie basisscholen, de grote verbouwing van scholen in Landweert en nieuwbouw van De Lier in Merselo. "Dit gebeurt in samenwerking met lokale partijen. Een mooi voorbeeld van burgerparticipatie", vindt hij. Reulen spreekt in Veltum liever niet van een 'talentencampus'. "Dat is een te beladen term uit het verleden. Ik heb het liever over Plan Veltum".

Minder gelukkig is hij met het lopende onderzoek naar een school in de wijk noordwest. "Het was voor de ouders en medewerkers prettig geweest als dit een jaar geleden in samenwerking tussen SPOV en gemeente was uitgevoerd. Nu levert het opnieuw onrust op. De Toverbal sluit en de ouders hebben hun keuze voor een nieuwe school al gemaakt. Dit proces loopt inmiddels volop en kinderen hebben al kennis gemaakt op hun nieuwe scholen."