Azc telt nog 400 plaatsen

BLITTERSWIJCK | De capaciteit van het asielzoekerscentrum in Blitterswijck is ingekrompen van 450 naar 400 opvangplaatsen. Door de veel lagere instroom van vluchtelingen is het COA de capaciteit landelijk aan het verminderen.

Door Henk Willemssen

COA-woordvoerder Robert Ploeg meldt dat het azc voorlopig de huidige omvang behoudt. "Het betekent alleen dat we momenteel minder huisjes gebruiken. Dat scheelt ook in de kosten. Maar we gaan nog niet tornen aan het fysieke inrichtingsplan. Alhoewel dat een volgende stap kan zijn." Het COA moest eind 2015 hals over kop opvangcentra uit de grond stampen om de grote toestroom te kunnen huisvesten. In november 2015 kwam ook Het Roekenbosch in beeld. "We zijn nu veel beter voorbereid dan toen. Steeds minder mensen vragen asiel aan. We hebben opvangplaatsen gesloten of in omvang verminderd. Maar het kan ook zo weer de andere kant opgaan. Dan hebben we die 450 plaatsen in Blitterswijck toch weer allemaal nodig."

Vanaf medio juni 2016 is het azc op het Roekenbosch geopend. De aantal bewoners schommelt de laatste manden tussen 350 en 375. Bijna de helft is afkomstig uit Syriƫ. Aanvankelijk wilde de gemeente Venray samen met de eigenaar van vakantiepark Het Roekenbosch 750 asielzoekers huisvesten. Na felle protesten en weerstand uit Blitterswijck werd het aantal verlaagd naar 450.

Sinds eind november was er overlast van zo'n twintig kansloze asielzoekers uit veilige, voornamelijk Noord-Afrikaanse, landen. Negen personen kregen tijdens oud op nieuw huisarrest. Volgens een woordvoerster van de gemeente zijn er van deze overlastgevende groep al enkele personen vertrokken. "Het zijn er nu minder. Samen met de politie, OM en het COA houden we ze scherp in de gaten. Dat werpt zijn vruchten af. De opzet is dat kansloze asielzoekers zo snel mogelijk vertrekken."

Er is een plan om asociale vluchtelingen in een apart azc onder te brengen. "Dat idee bestaat al langer", reageert woordvoerder Ploeg. "Maar ik denk dat geen enkele burgemeester in Nederland zo'n azc binnen zijn gemeentegrenzen wil." Ploeg wijst erop dat 'kansloze' vluchtelingen het recht hebben asiel aan te vragen. "Dus ze hebben ook recht op opvang. Door begeleiding en controle proberen we te voorkomen dat een lastige groep in crimineel gedrag vervalt."