Op zaterdag 25 februari vindt de elfde editie van de Vastelaovesroetsj plaats in Venray.
Op zaterdag 25 februari vindt de elfde editie van de Vastelaovesroetsj plaats in Venray. Foto: De Piëlhaas

Elfde Vastelaovesroetsj

Venray | Even met vette letters in uw agenda zetten: op zaterdag 25 februari vindt de elfde editie van de Vastelaovesroetsj plaats. Voorzitter Wim Peeters: "Er is een enorm feestprogramma met extra optredens. En het wordt weer mooi, droog weer!"

Door Sven Poels

Goed, feitelijk is het geen jubileum. Maar carnaval houdt zich niet aan 'normale' wetten, en dus is de elfde editie van de Vastelaovesroetsj, op zaterdag 25 februari in het centrum van Venray, wel degelijk een mijlpaal in de omgekeerde wereld der carnavalisten.

Elf, het gekkengetal, is namelijk hét cijfer van de Vastelaovend. Weet ook de uitpakkende Wim Peeters, al zes jaar voorzitter en eindverantwoordelijke van de Roetsj: "Vanwege het jubileum is er een enorm feestprogramma met extra optredens. Bijvoorbeeld het sfeervolle Hoondervel en uiteraard de SRV-mannen, en een paar verrassende Venrayse artiesten. Meer mag ik helaas nog niet noemen." De Vastelaovesroetsj is in dik tien jaar uitgegroeid tot een evenement van formaat. "Liesbeth van Aarssen en Karin Manders kwamen zo'n dertien jaar geleden, toen half Venray nog naar de Boètegewoëne Boètezitting in Venlo ging, met het idee om op het Schouwburgplein de carnaval als het ware 'in te roetsjen'. Van een paar honderd bezoekers in het begin is het geleidelijk uitgegroeid tot zo'n 9000 op de vorige editie. Het is moeilijk tellen met de vijf in- en uitgangen, maar naar schatting staan er daarvan zo'n 6500 op het Schouwburgplein en 2500 op de Grote Markt, waar sinds vijf jaar het 'Iensjekke' plaatsvindt. Daarmee zitten we wel zo'n beetje aan de max", aldus Peeters.

De organisatie, die onderdeel is van de Piëlhaas, wil dat het 'feestje' niet te groot wordt. "We houden het bewust lokaal en regionaal, dat is ook het unieke. Feestvierders komen uit de gemeente Venray en randdorpen als Overloon, Oploo, Maashees en Vierlingsbeek. De jongeren kiezen met name voor het Schouwburgplein, terwijl de 45-plussers en de mensen met jonge kinderen vaker op de Grote Markt te vinden zijn. 99,95 procent komt voor de gezelligheid, en tot op heden hebben we gelukkig nooit iets vervelends meegemaakt. Dat willen we graag zo houden. Met 40 tot 50 vrijwilligers zetten we ons daarvoor in."

Een goede voorbereiding is meer dan het halve werk, meent Peeters. "Wij zeggen altijd: als we het goed georganiseerd hebben, hebben we de dag zelf weinig te doen. De veiligheid staat voorop: er wordt gecontroleerd op glas en blik en er is continu overleg met gemeente, politie, brandweer en de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio, red.)."

In vergelijking met voorgaande jaren is er de komende editie een klein verschil: "De tent van café Hulsman moet aangepast worden vanwege de optocht op maandag." Voor de rest, zo verzekert Peeters, is alles hetzelfde – inclusief het weer. "We gaan er vanuit dat het net zo'n gemoedelijk feestje wordt als altijd. We hebben al tien jaar mooi weer gehad, en het wordt weer mooi, droog weer." Met een knipoog: "Dat kan ik je nu al voorspellen." Peeters heeft veel zin het 'jubileum': "Het wordt feesten en genieten, en zoals het er nu naar uitziet gaan we dat nog jaren doen."

Voor meer informatie kijk op de website www.heinekenvastelaovesroetsj.nl.


Beukfeest in Gryphus

Vierlingsbeek | Op zaterdag 21 januari gaat het Vierlingsbeekse podium Gryphus weer op zijn grondvesten schudden vanwege de 26e editie van het Beukfeest.

Met deze keer als gasten de metalbands Disquiet, Rising Conflict en Procreation. Het feest begint met de mannen van Procreation. Dit kwartet speelt een mix van deathmetal met invloeden uit de black- en thrashmetal. Begonnen als sideproject en uitgegroeid tot een volwaardige band, kwam in 2014 het debuutalbum Ghostwood uit. Gryphus is geopend vanaf 20.30 uur en de eerste band start om 21.00 uur. Kaarten voor dit Beukfeest zijn te reserveren via de website www.gryphus.nl.