Ysselsteyn wil snel een wensbus

YSSELSTEYN | In navolging van Merselo en Vredepeel krijgt ook Ysselsteyn een wensbus. De dorpsraad hoopt de inwoners zo een goed alternatief te bieden voor het verdwijnen van de bushalte in het dorp.

Bij de provincie Limburg heeft Ysselsteyn een aanvraag voor subsidie ingediend. De dorpsraad hoopt dat de wensbus al eind deze maand de eerste ritten kan gaan maken. 'Als het tegenvalt wordt het april. Het is afhankelijk van de snelheid waarmee de provincie de subsidieaanvraag afhandelt', meldt de dorpsraad in dorpsblad YNB.

Op 1 januari 2014 startte de provincie in Limburg met elf pilots voor de wensbus. Merselo en Vredepeel behoorden tot de kleinere, afgelegen Limburgse dorpen die zo'n gratis bus ter beschikking kregen. De wensbus rijdt van huis tot huis en draait volledig op vrijwilligers. In Merselo en Vredepeel werd het een groot succes. Zowel scholieren als ouderen maken er vaak gebruik van. Ysselsteyn hanteert een tarief van 1,50 euro per rit. De bus gaat op werkdagen rijden van 8.00 tot 18.00 uur. Op 11 december 2016, toen Arriva het openbaar vervoer van Veolia overnam, kwam de bushalte aan de Ysselsteynseweg te vervallen. De lijndienst tussen Venray en Deurne rijdt alleen nog over de Deurneseweg.

De provincie hanteert een afstandscriterium van 1000 meter. De afstand tussen de bushalte bij de rotonde en de opgeheven halte aan de Ysselsteynseweg bedraagt 750 meter. Maar de dorpskern ligt een heel stuk verder weg. Vanaf het Lovinckplein is de afstand naar de rotonde 900 meter. Voor bewoners van het Zorghuus is het zelfs 1100 meter.