BurgerTop Venray in aantocht

Venray | Wat gaat er nu precies gebeuren tijdens de BurgerTop? Om tot waardevolle en vruchtbare initiatieven te komen, wordt er binnen één dag een gevarieerd proces van cocreatie doorlopen.

In meerdere gespreksronden en met verschillende gesprekspartners, deelnemers ontmoeten elkaar in grotere en kleinere groepen, ontstaan bijzondere initiatieven.

In de ochtend bepalen ze samen de agenda van de middag. In drie ronden wordt besloten wat de deelnemers belangrijk vinden voor de Venrayse samenleving, maar vooral wat er nodig is voor een mooiere, betere en sterkere gemeente. Hieruit ontstaan de thema's voor het middagprogramma. Na een gezamenlijke lunch vervolgen we met dialoogsessies. Er worden ideeën uitgewisseld, maar zeker ook uitgewerkt.

Aan het einde van het middagprogramma ligt er per tafel een initiatief klaar waar op gestemd wordt door de deelnemers. De tien initiatieven met de meeste stemmen vormen samen de top 10 van de gemeente Venray! Wat gebeurt er met die top 10? Deze krijgt vervolg. Als de top 10 aan het einde van de dag bekend is, mag iedereen die zich verbonden voelt met één van de initiatieven zich aanmelden om dit initiatief te helpen realiseren. Samen met een groep facilitators vanuit de BurgerTop Venray worden deze initiatieven door een werkgroep naar een hoger niveau getild en gerealiseerd. De vervolgdatum hebben wij al gepland: 18 februari 2017. Wat kunnen dit voor initiatieven zijn?

Op verschillende plekken in het land zijn eerder BurgerToppen of G1000's georganiseerd. Hieronder staat een tweetal voorbeelden van succesvolle initiatieven die uit deze dagen zijn voortgekomen. Op de website is hier nog meer over te lezen. Nijmegen 2016: In Nijmegen is een taalcafé opgestart in september 2016. In dit café kan iedereen die Nederlands wil leren twee keer per maand aansluiten in de bibliotheek in Nijmegen. Dit initiatief werd enthousiast ontvangen en is dus in het vervolgtraject succesvol gerealiseerd.

In Eindhoven kwam het initiatief naar voren dat samenhangt met al het groen in de gemeente. Hier is een bijeenkomst gepland om bijvoorbeeld ouderen te helpen met meer groen in hun tuin te realiseren en deze mogelijk samen te onderhouden, als samenleving. De volgende bijeenkomst is gepland en dit is dus nog in volle uitvoering. Op diverse plaatsen in Nederland heeft een BurgerTop bijgedragen aan het in beweging brengen van initiatieven in de lokale samenleving. Ze dragen bij aan saamhorigheid, betrokkenheid en het gevoel van 'wij kunnen dit zelf'.

Meld je aan voor de BurgerTop Venray om samen initiatieven te realiseren binnen de gemeente Venray, website www.burgertopvenray.nl.


Win een kookworkshop

Venray | De smaak van het multiculti koken te pakken? Maak dan deze maand een van de gerechten uit het kookboek Wereldkeuken van dichtbij, favoriete gerechten van inwoners van Brukske en maak kans op een workshop multiculti koken.

Het kookboek valt in de smaak, zo blijkt. De reacties zijn enthousiast. 'Wat een goed idee'. 'Wat leuk dat inwoners van Brukske dit doen'. 'Dagelijkse kost, heet het, maar de meeste gerechten kende ik nog niet'. De recepten met de mooie foto's inspireren thuiskoks in heel Venray om eens een keer wat andere, minder bekende mulitculti gerechten op tafel te zetten.

Zonder daarvoor uren in de keuken te hoeven staan. Zelf ook enthousiast met de recepten uit het kookboek aan de slag gegaan? Of dat nog van plan? Maak dan deze maand een foto van het resultaat en deel het op Facebook of Twitter met een foto en de hashtag #kookboekbrukske.

En misschien win je dan wel een workshop multiculti koken, waarin je kennismaakt met ingrediënten, tips en trucs uit de multiculti keuken. Er is plek voor vijf keer twee personen.

Het kookboek Wereldkeuken van dichtbij - favoriete gerechten van inwoners van Brukske kost 3,95 euro en is verkrijgbaar bij het Wijkcentrum Brukske, Jumbo Brukske en Veltum, Andalucia Brukske, Roojboek Venray, Jan Linders Venray, Primera Venray, Bruna Venray, Wereldwinkel Venray, slagerij Verkoeijen Leunen en VVV Venray.