Snel besluit over viaduct Leunseweg

LEUNEN/VENRAY | De plannen voor de renovatie van de eerste fase (Intratuin-rotonde Oostrum) van de Deurneseweg (N270) zijn bijna afgerond. Begin dit jaar worden de laatste knopen doorgehakt om de doorstroming te verbeteren. Zo moet er nog een besluit vallen over het al dan niet verwijderen van het viaduct over de Leunseweg.

Door Henk Willemssen

In de loop van dit jaar worden de plannen afgerond en kan in 2018 de uitvoering van start gaan. De Deurneseweg is eigendom van de provincie Limburg. Wethouder Jan Loonen (CDA) wijst erop dat er al jarenlang 20 miljoen euro op de plank ligt.

Het maken van de plannen was nog niet zo eenvoudig. Het externe bureau Haskoning werd in de arm genomen. Zo zijn er meerdere opties voor het viaduct over de Leunseweg. Het lijkt erop dat het viaduct na zo'n 45 jaar weer gaat verdwijnen. Om plaats te maken voor een ovatonde, een ovale rotonde. Dan kan bedrijventerrein De Brier ook beter worden ontsloten. De dorpsraad van Leunen toonde zich bezorgd. De Leunseweg is de drukke, directe verbinding tussen Leunen en Venray. De vrees is dat door het slopen van het viaduct de kruising Deurneseweg-Leunseweg nog gevaarlijker wordt omdat het verkeersaanbod flink gaat toenemen. De dorpsraad pleit daarom voor een veilige oversteek voor fietsers en wandelaars.

Toch blijkt uit de verkeersanalyse van Haskoning dat gelijkvloers verkeer, zonder viaduct, op dit drukke punt juist veiliger is. "Dit lijkt misschien tegenstrijdig omdat alle verkeer nu bij elkaar komt. Maar de voordelen overtreffen de nadelen", zegt Jan Loonen. De helft van het verkeer op de Deurneseweg neemt hier de afslag naar Venray. De andere helft rijdt rechtdoor. "We zoeken naar de meest optimale oplossing. De situatie is nu verre van optimaal. De rotonde bij het viaduct is gevaarlijk voor fietsers. Bovendien is de afrit van de Deurneseweg op de Zuivelweg nogal ongelukkig. Als het viaduct verdwijnt, kan ook die afslag komen te vervallen."

Mocht het viaduct inderdaad worden gesloopt, dan komt er een veilige oplossing voor langzaam verkeer tussen Leunen en Venray. "Ja, duidelijk is dat fietsers en voetgangers ongelijkvloers de nieuwe rotonde gaan oversteken", aldus Loonen. Er komt of een tunnel of een brug. "Een tunnel is eenvoudiger in te passen. Maar een minpunt is de sociale veiligheid. Een brug heeft daarentegen veel meer ruimte nodig vanwege de helling. Die mag niet te stijl zijn. Waardoor het fiets- en voetpad een langere aan- en uitloop moet krijgen."