Het bestuur vanaf links Joke van Os, Gertie Poels, Ingrid Loozen, Nelly de Haas, Henk Lubbers en Tiny Dirkx.
Het bestuur vanaf links Joke van Os, Gertie Poels, Ingrid Loozen, Nelly de Haas, Henk Lubbers en Tiny Dirkx. Foto: Rikus ten Brücke

"Daar doe je het voor"

Venray | In 2017 viert De Zonnebloem regio Venray het 40-jarig jubileum. In een serie artikelen kijkt Peel en Maas vooruit naar dit feest. Deze keer met de zes bestuursleden, verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen de vereniging.

Door Henk Lammen

Met ruim 340 gasten/deelnemers en bijna 200 vrijwilligers is De Zonnebloem Venray, sinds 1 januari van dit jaar met vijf afdelingen, een gezonde en bloeiende vereniging. De afdelingen bestrijken het centrum van Venray en alle kerkdorpen. Tot de kerntaken behoort het bezoekwerk. Vrijwilligers van De Zonnebloem bezoeken deelnemers aan huis. Om lekker bij te praten, een luisterend oor, samen een kopje koffie te gaan drinken of winkelen. Of samen genieten van een hobby. "Het belangrijkste is dat gasten en vrijwilligers een klik met elkaar hebben. We proberen daarin altijd de beste match te vinden", benadrukt Tiny Dirkx uit Blitterswijck, bestuurslid bezoekwerk. Dirkx begeleidt en ondersteunt het werk van de plaatselijke bestuursleden bezoekwerk. Met een bindende voorwaarde. "Al onze gasten hebben een lichamelijke beperking."

Joke van Os, bestuurslid pr, onderstreept het belang van een goede match. "Het is niet alleen maar gezellig samen zijn met een vrijwilliger. Maar ook een keer naar een museum, of een bezoek aan Intratuin. Als het kan proberen we zelfs bijzondere wensen van onze gasten te vervullen. Zoals een oude dame die nog een keer wilde paardrijden. Zij was zo gelukkig. Daar doe je het voor." Voorzitter Gertie Poels: "Of nog een keer naar de fabriek willen, waar ze jaren hebben gewerkt." Ingrid Loozen, penningmeester binnen het bestuur, vult aan: "We merken dat de mensen steeds meer een individuele behoefte hebben. Ze willen niet meer opgaan in de massa."

Het maakt het werk van de vrijwilligers binnen de organisatie er niet gemakkelijker op. Zoals vele verenigingen en instellingen is het werven van nieuwe vrijwilligers bij De Zonnebloem een continu proces. "In het algemeen mogen we beslist niet klagen", zegt Poels. "We moeten er wel meer moeite voor doen, maar weten toch nog altijd genoeg vrijwilligers aan ons te binden. Al is er wel verschil bij de verschillende afdelingen. Op de kerkdorpen is de sociale verbondenheid vaak toch net iets groter, waardoor we daar makkelijker vrijwilligers kunnen werven. Nieuwe mensen blijven echter altijd welkom. Ze worden bij ons intern opgeleid en niet meteen in het diepe gegooid. Dat wordt door iedereen als zeer prettig ervaren. Je investeert bovendien niet alleen in andere mensen, maar ook in jezelf."

De Zonnebloem regio Venray ziet de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet. "We hebben een enorm fijne club mensen, op bestuurlijk niveau, maar ook bij alle vrijwilligers", zegt Loozen oprecht. "De verschillende afdelingen zien elkaar ook niet als concurrenten. Daardoor kunnen we samen enorm veel bereiken voor onze gasten. Dat geeft als bestuurslid heel veel voldoening."

Contactpersoon voor De Zonnebloem Venray is Tiny Dirkx, email cordirkx@hotmail.com of telefoon 0478-532181.