Open avond Helicon Helmond

Helmond | Helicon MBO Helmond houdt op woensdag 18 januari een open avond.

Alle mbo-opleidingen op het gebied van Dier, Outdoor en recreatie en Voeding verzorgen presentaties. Op de infomarkt kan in gesprek worden gegaan met vakdocenten en studenten laten praktijkvoorbeelden zien. De open avond is voor iedereen toegankelijk en duurt van 19.30 tot 21.30 uur op Scheepsboulevard 1 in Helmond. Voeding is belangrijk voor een gezond, langer leven én een gezonde leefomgeving. Door bewuste keuzes te maken kunnen we zorgen voor een betere wereld: waarin we zuinig zijn op onze voedingsbronnen en voedselverspilling tegengaan.

In de opleiding Voeding leren de studenten waar voeding vandaan komt, van dichtbij in de regio tot over de hele wereld. Door zelf te koken en stages in de levensmiddelensector weten de leerlingen hoe eten en drinken wordt gemaakt. Ook leren zij voorlichting te geven aan verschillende doelgroepen, van jong tot oud. Communicatie, vormgeving, marketing en ondernemerschap spelen daarbij een belangrijke rol. Speciaal voor de Open avond hebben de studenten Voeding een sprankelend drankje samengesteld. Meer bijzondere gezonde hapjes worden online in het restaurant gepresenteerd door Lindsey-happyhealthy, een van de Voedingsstudenten die voor diverse bedrijven producten test en haar eigen foodblogs schrijft. Groen als onderdeel van de leefomgeving wordt steeds belangrijker. Het heeft een aantoonbaar positief effect op de gezondheid en het welzijn van mensen. En het heeft een grote economische en maatschappelijke waarde.

De vernieuwde Outdoor en recreatie opleiding is op deze ontwikkelingen gebaseerd. Vanuit de pijlers 'mens, bewegen en groen' leren de studenten hoe je uiteenlopende natuurbeleving- en outdoor (buitensport) activiteiten organiseert, met de juiste didactiek en inzicht in groepsdynamica. Inrichting en onderhoud van natuurterreinen en recreatievoorzieningen vormen de groene basis. Met de vakken marketing, communicatie en management hebben de studenten een goede basis voor zelfstandig ondernemerschap, een leidinggevende functie of om door te stromen naar het HBO. Voor het beroepsmatig werken met dieren kun je in Helmond kiezen voor Dier en gedrag op niveau 3 en Dier en ondernemen of

Dierenartsassistent/Paraveterinair op niveau 4. De specialisatie Wildparkmanagement is uniek in Zuid-Nederland en richt zich op wilde dieren in binnen- en buitenland. Tijdens de Open avond is er volop gelegenheid om in gesprek te gaan met de mbo-studenten en de vakdocenten. Er is een centraal Studiekeuzepunt docenten waar je terecht kunt als je het nog helemaal niet weet of begeleidingsvragen hebt. Vanaf de intake tot en met het diploma zorgen de mentoren en het team Begeleiding en Ondersteuning voor persoonlijke studieloopbaancoaching. Aanmelden voor een opleiding kan al tijdens de open avond.


Meer geboortes in Maasziekenhuis

Beugen | In Maasziekenhuis Pantein zijn afgelopen jaar 1161 baby's geboren. Het jaar daarvoor waren dat er 1083.

Gemiddeld worden er drie kinderen per dag geboren. Bij de verdeling naar geslacht wonnen de jongens het net van de meisjes, respectievelijk 487 en 464. Bij de jaarwisseling in het Maasziekenhuis werd het jaar 2016 uitgeluid met de geboorte op zaterdag 31 december van Raniyah el Baktit. Zij is de eerste baby voor Sandra Kuenen en Abdelhak el Baktit uit Cuijk. Het nieuwe geboortejaar werd 1 januari ingeluid door Finn van Dijk uit Bergen. Ook voor zijn ouders Miranda Schwertz en Jelmer van Dijk is dit het eerste kindje. Populaire jongensnamen in 2016 waren Daan (9 keer), direct gevolgd door Finn (7) en Lucas (6). Roos en Tess (beide 8 keer ) zijn voor de meisjes de meest populaire namen. Op de derde plaats komt Sofie/Sophie (7).


Samenwerking Rotaryclubs

Horst | De Rotaryclubs van Horst en Vierssen-Schwalm-Nette gaan intensiever samenwerken.

Zo willen zij vanuit hun positie persoonlijk bijdragen aan een tolerantere wereld waar ruimte is voor mensen van alle volkeren, religies en levensbeschouwingen. Samen willen zij projecten starten en activiteiten ontplooien. Tijdens een gezamenlijk Nieuwjaartreffen in het Parkhotel in Horst benadrukten zowel Frank Kersbaum, voorzitter van de Duitse, als Petra Tielen, voorzitter van de Nederlandse Rotaryclub, het belang en de noodzaak van dialoog en samenwerking. En vooral van een open houding tegenover elkaar. De beide clubs brachten dat de afgelopen maanden al in praktijk. Tijdens huiskamergesprekken in Horst en Vierssen waaraan leden van beide clubs deelnamen, verkenden zij samen de mogelijkheden en bespraken ideeën voor concrete activiteiten. De afgelopen jaren werkten beide clubs al samen in gezondheidsprojecten in India. Ook ondersteunen beide clubs elkaar bij het organiseren van regionale activiteiten. Dat gebeurt bijvoorbeeld al bij het festival Winterzon voor mensen met een beperking. Het kan ook bij het inzetten van menskracht, kennis en middelen bij de opvang en begeleiding van zogenaamde statushouders. De gezamenlijke inzet is om meer en intensiever samen te werken.

De samenstelling van beide clubs kenmerkt zich door de bonte verscheidenheid aan beroepen en kwaliteiten, van vakmensen, bestuurders, bedrijfsmensen, muzikanten, creatieve en dwarsdenkers. Deze veelheid aan ervaring en expertise willen beide clubs gezamenlijk inzetten voor een verdraagzame wereld , te beginnen in Europa. Petra Tielen: "Het is de diversiteit die ons bindt. Het lijkt erop dat de verschillen tussen mensen en volkeren groter worden. Maar we moeten voorkomen dat de verschillen extremer worden. Het extreme lijkt het nieuwe normaal te worden. Dat moeten we niet accepteren."

Frank Kersbaum: "Ik geloof dat we als Europeanen niet eens de keuze hebben om die uitdaging te ontkennen. Als we willen dat integratie succesvol is, dan moeten wij er ook wat voor doen."