Afbeelding

Zoeken naar oude foto's voor boek

Venray | Vanaf 2015 wordt hard gewerkt aan een boek, dat een breed en toegankelijk overzicht van de geschiedenis van de gemeente Venray omvat vanaf de oudste sporen van menselijk leven tot de dag van vandaag. Een groot team schrijvers heeft de teksten verzorgd; nu wordt nog gewerkt aan de illustraties. De eerste hoofdstukken liggen klaar voor de drukpers.

Het nieuwe boek bevat bijna dertig hoofdstukken: een aantal uitvoerige over onderwerpen als onder andere archeologie, de middeleeuwen, WOII, wederopbouw en het Venray van tegenwoordig. Daarnaast worden kortere bijdragen opgenomen over elk kerkdorp.De redactie bestaat uit Koos Swinkels, Jan Strijbos uit Castenray namens de kerkdorpen, gemeentearchivaris Paul van Meegeren en Peter Teeuwen, voorzitter van het Historisch Platform Venray.

Frans Jansen uit Wijk en Aalburg, Venraynaar van huis uit, is de vormgever en uitgever van het boek. Hij is in Venray bekend vanwege zijn publicaties Kathedraal van de Peel over de Grote Kerk, 100 jaar Venray en het Mannenkoor, en Toen wij den vogel schooten, over de gilden. Een aantal amateurfotografen werkt mee en drie verzamelaars van ansichtkaarten stellen hun collectie beschikbaar. Er zijn bezoeken gebracht aan nagenoeg alle kerken, met soms verrassende vondsten als resultaat. Er is veel gefotografeerd in de natuur; van het Zwart Water in de Peel tot Blitterswijck aan de Maas. Het eindresultaat gaat het formaat van een atlas krijgen en wordt centimeters dik. Naar verwachting wordt het boek onder de titel 'Venray tussen Peel en Maas' in de loop van oktober gepresenteerd. In deze fase van het werk wordt nog gezocht naar originele oude foto's van dorpsgezichten, belangrijke gebeurtenissen, festiviteiten en zo meer. Er zijn weliswaar veel foto's bekend, zoals bezoekers van de website www.rooynet.nl weten. Een deel van die verzameling bestaat echter uit reproducties, die soms veel aan kwaliteit hebben verloren. Vandaar dat de redactie de lezers van Peel en Maas oproept eens te kijken in oude albums en schoenendozen om te zien of er nog iets interessants in zit aan helder en scherp
materiaal.

Voor de kerkdorpen verzorgt Jan Strijbos de contacten, mailadres jan.strijbos@ziggo.nl. Voor al het overige is dat Koos Swinkels, mailadres koos.swinkels@gmail.com.