Harrie en Truus werden met een blijvend aandenken bedankt voor het vele werk.
Harrie en Truus werden met een blijvend aandenken bedankt voor het vele werk.

Harrie in het zonnetje

Merselo | Afgelopen maandag werd Harrie Michels in zonnetje gezet door Heemkundestichting 't Raokeliezer in Merselo.

Tot en met 2007 heeft Harrie Michels van de stichting jarenlang op eigen initiatief bij zijn woning in het buitengebied van Merselo op kleine veldjes diverse soorten granen verbouwd. Het was een hobby, waarbij alles op de ouderwetse manier gebeurde zoals het spitten, zaaien, oogsten met zicht en pik en het dorsen met een hekelmolen. De veldjes trokken de nodige aandacht van langs fietsende mensen, die regelmatig stopten om aan Harrie nadere informatie te vragen.

Eind 2007 verhuisde Harrie naar een seniorenwoning in het dorp en dat zou inhouden dat de veldjes zouden verdwijnen. Heemkundestichting 't Raokeliezer vond de veldjes van zo'n grote waarde dat in overleg met Stichting Molen Nooitgedacht en de dorpsraad is gezocht naar een nieuwe locatie. Die locatie werd gevonden bij de molen, onder aan de molenberg. Na bewerking heeft Harrie Michels samen met Jan de Rijck in het voorjaar van 2008 verschillende graansoorten gezaaid, zoals witte haver, zwarte haver, gele haver, spelt, tarwe, gerst en rogge. Er werd ook nog vlas (lijnzaad), koolzaad en boekweit ingezaaid.

Langzamerhand zijn de graanveldjes uitgebreid met andere gewassen, de zogenaamde vergeten groenten. Alle gewassen werden voorzien van een naambordje en later is er ook een informatiebord met gegevens over de diverse gewassen geplaatst. Een en ander is mede mogelijk gemaakt door een geldelijke bijdrage van het Historisch Platform Venray.

Inmiddels hebben deze veldjes een educatief karakter, scholen worden in de gelegenheid gesteld hun leerlingen kennis te laten maken de diverse soorten granen en gewassen. Ook worden de bezoekers van Molen Nooitgedacht altijd in de gelegenheid gesteld om tevens de graanveldjes te bekijken. Na het overlijden van Jan de Rijck was de klus te groot voor Harrie die inmiddels 83 jaar is. Een opvolger werd
niet gevonden.

Reden om Harrie samen met Truus nog een keer in het zonnetje te zetten en te bedanken voor het vele werk dat hij voor de veldjes gedaan heeft. Stichting Nooitgedacht is inmiddels bereid gevonden de graanveldjes verder te onderhouden.