Leunen zoekt steun

LEUNEN | De werkgroep 'Leunen zegt nee!' vraagt in dorpsblad LVH Courant steun van de Leunenaren voor de 'strijd' tegen het beoogde Polenhotel in de voormalige melkfabriek aan de Leunseweg. Leden van de werkgroep hebben tot nu toe alle kosten uit eigen zak betaald.

Door Henk Willemssen

Zo zijn er pamfletten en grote spandoeken in de omgeving verschenen. De werkgroep vraagt niet alleen om geld maar ook om bestuurlijke en juridische hulp en hand en spandiensten.

De werkgroep is teleurgesteld dat Hoex-Maessen ondanks alle weerstand het plan voor een Polenhotel gewoon doorzet. Begin november is de omgevingsvergunning bij de gemeente aangevraagd. De verwachting is dat de procedure een halfjaar in beslag zal nemen. De start van de bouw staat gepland voor dit jaar. In 2018 moet het appartementencomplex met twee gebouwen klaar zijn voor de huisvesting van 288 arbeidsmigranten.

Tijdens de drukbezochte bijeenkomst op 14 september in mfc De Baank kondigde de Leunse werkgroep aan dat een stichting wordt opgericht om de juridische strijd aan te gaan. Desnoods tot bij de Raad van State, het hoogste rechtsorgaan. Dit kan de bouw van het Polenhotel jarenlang vertragen.

Adviesbureau Martin Koenen, die door enkele omwonenden in de arm is genomen, hekelt de verkorte procedure die Hoex-Maessen en de gemeente willen volgen. Hij pleit voor een uitgebreide bestemmingsplanprocedure. Die zou de beste bescherming bieden aan alle belanghebbenden. Volgens de gemeente krijgen ook bij een omgevingsvergunning zowel bezwaarmakers als de gemeenteraad genoeg inspraak. Het college ondersteunt het plan van Hoex-Maessen. De dorpsraad, omwonenden en de werkgroep vinden het Polenhotel te groot en ze vrezen voor overlast en onveiligheid bij de ingang van het dorp aan de drukke verbindingsweg naar Venray.

De werkgroep heeft zijn hoop gevestigd op de gemeenteraad. 'Onze gekozen volksvertegenwoordigers mogen nu laten zien waar ze staan', meldt de werkgroep. "Of ze voor de burgers of voor het geld kiezen.' Voor een omgevingsvergunning hoeft de gemeenteraad formeel niet gehoord te worden. In tegenstelling tot een bestemmingsplanwijziging. Gezien de impact en belang van het Polenhotel krijgt de gemeenteraad toch het laatste woord.