Politie: let op voor babbeltruc

Venray | De politie Venray-Gennep waarschuwt voor personen die, met name bij oudere mensen, onder valse voorwendselen proberen binnen te komen. Veel ouderen zijn de dupe van de babbeltruc.

Bij de politie in Venray meldde zich een inwoonster van 85 jaar die donderdagavond een voor haar onbekende vrouw aan haar deur kreeg. De vrouw vertelde dat ze voor de thuiszorg kwam controleren. Ze kreeg van de 85-jarige vervolgens toegang tot haar woning, maar voor zover bekend is er tijdens haar bezoek niets ontvreemd.

'Ook in het bewakingsgebied van de politie basiseenheid Horst - Peel en Maas hebben zich donderdagavond soortgelijke feiten voorgedaan', meldt de politie Venray-Gennep op Facebook.

Diefstal door een babbeltruc komt volgens de politie steeds vaker voor. 'Onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen'.


Venray: weinig ongevallen door gladheid

Venray | Door de gevallen sneeuw en ijzel was het zaterdag op veel plekken in de provincie spiegelglad. In totaal gebeurden er vele tientallen ongelukken.

In de gemeente Venray viel het mee met (bij de politie gemelde) ongevallen. Op de A73 bij Castenray deed zich zaterdag een ongeluk voor, waarbij sprake was van materiële schade. Het kan zijn dat er in de gemeente Venray meer ongelukken zijn geweest, maar daar is de politie dan niet bij betrokken geweest. Door ijzel en sneeuw waren veel wegen in de provincie Limburg spiegelglad.

Vooral 's middags was het aanpoten voor hulpdiensten en bergingsbedrijven. Op een gegeven moment ging het op zóveel plekken tegelijk mis, dat de politie het aantal meldingen nauwelijks kon verwerken. Daarop werd een aantal stukken snelweg korte tijd afgesloten.

Bij de vele ongevallen in de provincie raakte volgens de politie niemand ernstig gewond.


Lichaam vermiste Venraynaar gevonden

Bergen | Donderdag 5 januari is in de Maas bij Bergen het lichaam aangetroffen van de sinds december vermiste Herman Philipsen (76) uit Venray. Dat maakte de politie donderdagmiddag bekend.

Het lichaam werd rond 10.30 uur ontdekt, waarna brandweer en politie het slachtoffer hebben geborgen. De politie sluit uit dat er sprake is van een misdrijf. De familie van de man is diezelfde dag meteen geïnformeerd. Philipsen was al sinds 12 december vermist. Hij werd die maandag rond 7.30 uur voor het laatst gezien toen hij met zijn elektrische fiets over de rotonde Noordsingel-Raadhuisstraat in Venray fietste. De zoektocht leverde lange tijd geen resultaat op.

Uit piëteit met de familie doet de politie, die de afgelopen weken samen met familie en vrienden intensief naar Herman Philipsen zocht, geen verdere mededelingen.

Woningbrand snel geblust

Venray | De brandweer werd zondagmiddag rond 13.00 uur opgeroepen voor een brand in een huis aan de Kruidenlaan 53 in Venray.

Het vuur brak waarschijnlijk uit in een defecte wasdroger of een wasmachine op de zolder. De brandweer, die na de melding met twee blusvoertuigen en een waterwagen uitrukte, had de brand, die gepaard ging met een stevige rookontwikkeling onder het dak, snel onder controle en kon binnen een paar minuten het sein brand meester geven.

De schade in het huis bleef beperkt. De bewoners konden het pand tijdig verlaten. Het onderzoek naar de exacte oorzaak van de brand is zondag direct na de bluswerkzaamheden opgestart.

Brand Smakt snel geblust

Smakt | De brandweer heeft zondagavond met behulp van twee blusvoertuigen, een ladderwagen en een waterwagen een uitslaande brand in een vrijstaand huis aan de Pelgrimslaan in Smakt geblust.

De brand brak rond 18.10 uur uit. Niet veel later sloegen de vlammen naar buiten. Er was op dat moment niemand meer in het huis aanwezig. Even voor 19.00 uur kon het sein brand meester worden gegeven. Het nablussen duurde nog uren. De oorzaak van de brand is onbekend. 'Hierover zal nader onderzoek uitsluitsel moeten brengen', meldt de brandweer.

Prinsenproclamatie

Venray | Op vrijdag 3 februari is de eerste zittingsavond Circus Mök van vastelaovesvereniging De Piëlhaas in Venray.

Kaarten voor de voorstellingen op vrijdag 3, zaterdag 4, woensdag 8, vrijdag 10 of zaterdag 11 februari zijn te bestellen via de website www.schouwburgvenray.nl of aan de kassa van de schouwburg. De prinsenproclamatie van De Piëlhaas vindt plaats op zaterdag 21 januari vanaf 19.45 uur in de schouwburg. Ook hiervoor zijn nog kaarten verkrijgbaar. Op zondag 29 januari om 14.11 uur wordt in het theater de jeugdprins gepresenteerd.

Match

Venray | Steunpunt Vrijwilligerswerk Venray Match is op zoek naar een vrijwilliger Nederlandse les bij EVA Vrouwencentrum Venray. Omschrijving vacature: zelfstandig een groep vrouwen twee keer per week van 9.00 tot 11.30 uur Nederlandse les geven en/of een keer per week in de avonduren aan zowel vrouwen als mannen. Wensen: affiniteit met de doelgroep hebben. Match, Dr. Poelsstraat 6, 5802 AX in Venray, telefoon (0478)516995, e-mail info@vrijwilligerswerkvenray.nl.