Esther Bukkems uit Wanssum als groom van Jessica Springsteen.
Esther Bukkems uit Wanssum als groom van Jessica Springsteen. Foto: Lucio Landa

Groom van het jaar

Wanssum | Noelle Floyd, het Canadese paardensportforum, heeft de Nederlandse Esther Bukkems uitgeroepen tot groom van het jaar. De uit Wanssum afkomstige 23-jarige Esther Bukkems heeft een bliksemcarrière gemaakt als groom van de Amerikaanse springamazone Jessica Springsteen, die onder ander met paarden als Davendy S, Tiger Lily, Cynar VA succesvol is. Haar nieuwste aanwinst is Fleur De Láube. Peel en Maas wist Esther Bukkems op te sporen in de Verenigde Staten en legde haar een aantal vragen voor.

Groom van het jaar? Een mooi titel?

"Groom van het jaar is zeker een mooie titel. Het is een mooie waardering voor al het werk en de lange uren die ik, en alle andere grooms, in de paarden steken."
Wat doet een groom precies?

"Een groom zorgt ervoor dat de paarden zich thuis voelen waar ze ook zijn. In ons geval kan dat zijn Valkenswaard, Shanghai, Dublin, Monaco, Toronto, Wellington en noem maar op. We zorgen dat de paarden het juiste voer krijgen. We zorgen dat ze er tiptop uitzien, zowel thuis als op concours. Ook zorgen we dat de paarden alles krijgen wat ze nodig hebben om goed te kunnen presteren. Dat kan een massagedeken zijn, de benen laten strekken aan de longeerlijn of een tijdje bubbelen in koudwater Spa."

Met welke bekende springruiters en/of amazones heb je gewerkt en werk je nog?

"Ik was voorheen de groom voor de Australiër James Paterson-Robinson. En sinds ik voor Jessica groom, trainen we met de Australiër Edwina Tops-Alexander en Ben Maher uit Groot-Brittannië."

Wat is er mooi aan?

"Het mooie van deze baan dat je zoveel terug krijgt van de paarden. Als je goed voor ze bent, zijn ze goed voor jou. Ook vind ik het mooi om te zien hoe de paarden veranderen van het moment dat ze voor het eerst binnenkomen bij ons totdat ze hun eerste grote overwinnen binnenhalen."

Je reist de hele wereld over. Waar woon je nu?

"Dat is een goede vraag, haha! Officieel woon ik in Westerhoven. 10 minuutjes van Stal Tops, waar wij in de zomer gevestigd zijn. Maar op dit moment woon ik vijf maanden in Wellington, Florida."

Kom je nog vaak in Wanssum?

"Ik ben niet zo vaak meer in Wanssum. We zijn vijf maanden in Nederland, maar in die vijf maanden reis ik om de week weer naar een concours toe. Als ik een week thuis ben, ga ik wel op bezoek bij mijn familie en als het kan repeteer ik graag mee op vrijdagavond bij Fanfare Concordia."

Heb je van je hobby je beroep kunnen maken?

"Ik heb zeker van mijn hobby mijn beroep kunnen maken. Ik ga elke dag graag naar stal en het voelt eigenlijk niet als werk."

Zijn paarden liever dan mensen?

"Of ik paarden liever vind dan mensen? Haha. Ze zijn zeker makkelijker dan mensen, maar net zoals mensen is elk paard anders."

Heb je nog een toekomstdroom?

"Mijn toekomstdroom is om met ons team naar de Olympische Spelen te gaan en daar een goed resultaat neer te zetten. Voor Rio waren wij nog niet klaar, maar we zullen hard werken om in Tokyo van de partij te zijn."