Dorsen bij Piet Weijs in Castenray.
Dorsen bij Piet Weijs in Castenray. Oude foto

Dorsen bij Piet Weijs

Castenray | De oogsttijd was vroeger een bijzonder drukke tijd voor de boeren. Veel werk gebeurde nog handmatig.

Het koren werd gemaaid met zicht en pik en de korenschoven werden, na gedroogd te zijn in een 'gâst', in stromijten opgeslagen tot het najaar of de winter. Dan werd er gedorst. Vroeger gebeurde dat door met dorsvlegels de graankorrels uit de aren te slaan. Maar ook in de agrarische sector bracht de mechanisatie langzaam maar zeker vooruitgang.

In 1924 gebeurde het dorsen bij de familie Piet Weijs in Castenray al machinaal. Meestal hadden de boeren zo'n dorsmachine, aangedreven door een benzine- of dieselmotor, zelf.

Loonbedrijven kende men in 1924 nog vrijwel niet. Boeren uit de buurt mochten hun graan tegen een geringe vergoeding ook met die machine dorsen, zodat de investering zich langzaam maar zeker terugbetaalde.

Op de dorsmachine vaag zichtbaar v.l.n.r.: Marie Weijs; Drikus Smits; Piet Weijs.

Staand van links naar rechts.: Helm van Kuijck; Sjáng van Kuijck; Hár Hendriks; Door Weijs; Bertha Weijs; Harrie Weijs; Frans Weijs.

Foto: Stichting Heemkundig Genootschap Castenray. Kijk ook eens op de website www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten.

Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray