Eindelijk schot in bouwplan Veulen

VEULEN | Na een jarenlange impasse lijkt het nieuwe bouwplan in Veulen eindelijk van de grond te komen. In de hoek Brugpas-Veulenseweg is ruimte voor 26 woningen, waarvan tien starterswoningen, acht goedkopere huurwoningen plus twee huizen in de vrije sector. Daarnaast gaat de gemeente nog zes bouwkavels uitgeven.

De grondeigenaren Barry Spreeuwenberg en Harm Timmermans lanceerden al zes jaar geleden hun bouwplan in het hart van het dorp. Naast woningbouw komt er tevens een evenemententerrein bij gemeenschapshuis De Hoefslag. De gemeente zag het nieuwe bouwplan aanvankelijk als een concurrent. Sinds 2006 probeert de gemeente tevergeefs dertien bouwkavels te slijten aan De Vlies/Voerleberg. Omdat er geen enkele kavel is verkocht, is er nu de stekker uitgetrokken. Zelfs een tijdelijke verlaging van de grondprijs mocht niet baten. De gemeente neemt het verlies van 450.000 euro. Hiervan is 35.000 euro bestemd om van het terrein grasland te maken. Veulenaren hadden geen trek in de gemeentelijke kavels omdat de percelen te lang en te smal waren en bovendien waren de kopers verplicht de bomen erbij te nemen en ze ook te onderhouden.

Voor het bouwplan aan Brugpas-Veulenseweg is wel belangstelling, ondanks dat Veulen een van de 'rode' dorpen is met een overschot aan bouwlocaties. De dorpsraad pleit al langer voor betaalbare woningen om de eigen inwoners, zowel jong als oud, aan het dorp te blijven binden. Nu de gemeente het eigen bouwplan heeft afgestoten is de weg vrij. De gemeenteraad moet het bestemmingsplan voor 26 woningen nog goedkeuren.