Afbeelding

Ereburgers Oirlo onderscheiden

Oirlo | Tijdens de oudejaarsborrel, vrijdagavond, is in de kerk in Oirlo het nieuwe logo, opgebouwd uit elementen die voor het dorp belangrijk zijn, onder grote belangstelling officieel onthuld.

Het logo werd vervolgens ingezegend door pastoor Te Plate. Tevens werden drie ereburgers van Oirlo onderscheiden: Bart Jeuken, dirigent van slagwerkgroep Ons Genoegen in Oirlo, vanwege zijn verdiensten voor de slagwerkgroep van Ons Genoegen, de altijd bij het dorp betrokken pastoor Te Plate en tweevoudig Nederlands kampioen quadrijden Romé Huibers.

Dorpsraadvoorzitter Jan Nelissen opende de avond met een stukje geschiedenis van Oirlo en een terugblik op het ontstaan van het huidige logo. Het logo dat tot vrijdag door de dorpsraad gebruikt werd, is een tekening van twee grensstenen en de dorpspomp die op het dorpsplein staat. Oirlo heeft twee dorpspleinen, het grote plein genaamd het Hofplein en het oude, kleine dorpsplein. Uit de historie blijkt dat het kleine dorpsplein vroeger het Marktplein werd genoemd.

Er werd voorgesteld actie te ondernemen om dit kleine dorpsplein zijn vroegere naam Marktplein weer terug te geven. Dit werd onder luid applaus goed bevonden. Aansluitend werd het nieuwe logo onthuld.

Bij de onthulling werd teruggeblikt op de resultaten die het dorp de laatste jaren heeft behaald. Maar ook vooruitgekeken naar de toekomstige doelen. Het is een feit dat de dorpsraad die niet alleen kan bereiken. "Alleen kunnen we niks, samen met onze dorpsbewoners kunnen we veel", aldus vicevoorzitter Anita Emonts. Onder het motto 'Samen werken aan Samenwerken' werd het nieuwe logo 'Oirlo lééft' vervolgens gepresenteerd en door pastoor Te Plate ingezegend.

Voormalig dorpsraadvoorzitter en huidig gemeenteraadslid Erik Vullings is trots op Oirlo. Hij blikte in zijn speech terug op de bereikte resultaten, de lopende ontwikkelingen en de (nabije) toekomst. "Als jullie de dorpsraad nodig hebben, trek ze dan aan de jas, daar zijn ze voor", stelde Vullings. Na die woorden ontvingen de leden van de dorpsraad een nieuw jasje voorzien van het nieuwe logo. Daarna werden de drie ereburgers onderscheiden.

Voor pastoor Te Plate was dat een complete verrassing. "Pastoor Te Plate kwam in januari 1987 in onze parochie, aankomende week vieren wij het feit dat hij 30 jaar onze pastoor is. Dat vinden wij een onderscheiding meer dan waard", sprak Jan Nelissen. Afsluitend werd er geproost op 2017.

Foto: Romé Huibers (links), Bart Jeuken en pastoor Te Plate. Foto: Petra Raijmakers.