Paul Franssen (tweede van links op de foto) overlegt met zijn medewerkers in de vernieuwde foyer van de schouwburg.
Paul Franssen (tweede van links op de foto) overlegt met zijn medewerkers in de vernieuwde foyer van de schouwburg. Foto: Rikus ten Brücke

De huiskamer van Venray

Venray | De verbouwing van de Venrayse schouwburg nadert zijn voltooiing. Tijdens de nieuwjaarsnacht is de geheel vernieuwde foyer al in gebruik genomen. Donderdagavond (vanavond) worden de Venrayse ondernemersprijzen in de grote zaal uitgereikt. "Een metamorfose van theater naar huiskamer", zegt directeur Paul Franssen.

Door Christ van den Munckhof

Samen met architect Jan Decker en bouwbegeleider Han Joosen leidt Franssen na zeven maanden hard werken ons rond in de vernieuwde schouwburg. Zeven maanden waarin het Venrayse theater is omgebouwd tot een functioneel gebouw met meer mogelijkheden. Opvallend is de nieuwe entree en de verdeling van het gebouw in verschillende componenten die afzonderlijk van elkaar benut kunnen worden. "De schouwburg moet nog meer een trefpunt worden van mensen. Tot voor de verbouwing kon het gebouw beperkt benut worden, Was er in de grote zaal een voorstelling met slechts weinig toeschouwers, dan betekende dit dat je met de rest van het gebouw weinig kon doen. Nu met twee zalen, twee foyers en enkele andere ruimten biedt het nieuwe gebouw meer mogelijkheden voor de exploitatie.", aldus Franssen.

Wie de schouwburg binnengaat, komt meteen op een kruispunt. Links is de garderobe. De gasten kunnen meteen een keuze maken waar ze heen moeten, naar de grote zaal, de kleine zaal, de foyer beneden of de foyer boven. De foyer boven is ook voorzien van een eigen bar, waardoor mensen die op het balkon een zitplaats hebben, of naar een voorstelling in de kleine zaal gaan, niet naar beneden hoeven voor een drankje. "Leuk is bovendien dat bezoekers van twee voorstellingen elkaar toch na de voorstelling kunnen treffen", stelt Paul Franssen.

Zichtbaar van buiten is de opvallende rode doos, zoals Franssen die noemt. "Deze extra zaal kan worden ingezet voor kleinere optredens en gezelschappen met een capaciteit van circa 200 zitplaatsen en 600 staanplaatsen. Dat hangt ook weer af van het gezelschap dat optreedt. Deze zaal leent zich ook zeer voor popconcerten waarbij het publiek meer ruimte krijgt om te swingen. Ook voor het verenigingsleven biedt de zaal meer mogelijkheden. Voor de verbouwing was er slechts beperkt ruimte voor lokale verenigingen om optredens of evenementen te verzorgen. Door de verbouwing gaan we het aantal optredens op jaarbasis uitbreiden van 80 naar 120 en dan is er nog voldoende ruimte voor lokale initiatieven."

Ook de grote theaterzaal is flink veranderd. De zitplaatsen zijn ruimer met meer beenruimte. De technici zitten nu midden in de zaal en niet meer achterin. "Nu zitten zij niet meer onder het balkon waardoor ze licht en geluid beter kunnen beoordelen. Verder is er een extra loopgang tussen de rijen met een extra uitgang naar de foyer. Dat laatste leidt tot minder filevorming bij de ingang. Door deze opzet is de capaciteit van de zaal wel verminderd tot 630 per voorstelling."

Paul Franssen ziet de schouwburg als een groot gemeenschapshuis. "Wij, de directie en medewerkers, mogen op dit gebouw passen. Wij hebben het ook voor de Venrayse gemeenschap aangepast. Venray kan hier echt mee vooruit." Franssen onderstreept dat de verandering van het pand past in het moderne culturele ondernemerschap. "De tijd dat een schouwburg alleen maar afhankelijk is van subsidies en sponsoren, is voorbij. Dat betekent ook anders denken binnen onze organisatie.Het is nu niet of iets mogelijk is, maar hoe iets mogelijk is. En dat maakt veel creativiteit los binnen ons team." de vraag of Venray nu een mooi theater heeft, zegt Franssen volmondig en trots 'ja' "Maar het is aan de bezoekers om te bepalen of ze het mooi vinden. Ik hoop dat Venray en omgeving net zo enthousiast is als wij."

De verbouwing is overigens nog niet helemaal voltooid. De kleine zaal wordt pas begin februari in gebruik genomen. Op 5 maart is er een open huis terwijl in juni, een jaar na aanvang van de verbouwing, een groot jubileumconcert op het Schouwburgplein wordt gehouden. In 2017 is het 50 jaar geleden dat de schouwburg in gebruik werd genomen.

Afbeelding