Afbeelding
Foto: Ron Koenen

Adelbert Venray: hoogleraar te gast

Venray | Adelbertvereniging Venray houdt op maandag 9 januari vanaf 20.15 uur de vijfde lezing van dit seizoen in De Witte Hoeve in Venray.

De lezing draagt de titel Maatschappelijk initiatief in de 21e eeuw en wordt gegeven door hoogleraar Filantropische Studies professor Dr. Th. Schuyt (foto). Filantropie, fondsen en goede doelen zijn een groeimarkt. Dat heeft met twee factoren te maken. Aan de ene kant is er heel veel geld in Nederland, ook al wordt de verdeling ervan steeds ongelijker. Nederland is nog nooit zo rijk geweest. Goede doelen, officieel de sector filantropie, profileren en professionaliseren in hoog tempo, waardoor iedereen bijna dagelijks met een goede doelenactie te maken krijgt.

Een andere ontwikkeling is dat de grote Nederlandse non-profit sector aan het 'filantropiseren' is. Voorzieningen worden niet langer volledig door de overheid betaald en dat zorgt ervoor dat ziekenhuizen, culturele instellingen, universiteiten, zorg- en onderwijsinstellingen 'de markt' opgaan. Niet alleen de commerciële markt, maar ook de charitatieve. De markt van betrokkenheidsgeld. Instellingen, theaters, onderzoek, ontwikkelingsprojecten vragen zich af: "Welke achterban, welke doelgroepen lopen warm voor mij?" Goede doelen zijn daarmee gelijk aan wat heet 'particulier initiatief'. Zij vormen de maatschappelijke pijler van het Nederlandse bestel: vrijwillige, eigen inzet voor het algemeen nut. Na jarenlang aandacht voor de keuze tussen overheid of markt is nu het particulier initiatief in opmars. Hoe zat en zit het met particulier initiatief? Is filantropie niet iets van vroeger? Hoe past filantropie in de Nederlandse verzorgingsstaat? Wat geven Nederlanders, waaraan en waarom? En natuurlijk komen de vragen over salaris, strijkstok en 'heeft het zin?' aan de orde. Theo Schuyt is hoogleraar Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam en bijzonder hoogleraar Filantropie en Sociale Innovatie aan de Universiteit Maastricht.

Hij is oprichter van het Geven in Nederland-onderzoek, voorzitter van het European Research Network of Philanthropy, lid van de expertgroep Philanthropy and Social Investments van de Europese Commissie, lid van de Adviesraad van de Kansspelautoriteit en bestuurslid van de International Society of Third Sector Research. Introducés zijn welkom. Voor informatie zie www.adelbertvenray.nl.