René Dericks:
René Dericks: "Op het NK in Oosterhout wil ik Nederlands kampioen worden." Foto: Rikus ten Brücke

'Artiest' met een keu

Venray | Venraynaar René Dericks won onlangs de Grand Prix Artistiek, zijn eerste grote prijs in de Ereklasse van het kunststoten. Het succes smaakt naar meer: "Op het NK in Oosterhout wil ik Nederlands kampioen worden."

Door Sven Poels

'Hoe is het mógelijk?' Deze 'vraag' gaat onwillekeurig door je heen bij het bekijken van de filmpjes op de Facebookpagina van balkunstenaar René Dericks (47). De kunststoter uit Venray laat hierop de ene na de andere schier onmogelijke combinatie zien. Net als bij het biljarten zorgt hij ervoor dat de witte speelbal met de gele en rode aanspeelballen in aanraking komt, alleen dan met ongekend effect. Zoals het buitenkantje links van topvoetballer Lionel Messi, maar dan met een keu. Voor wie niet precies weet wat de spelregels zijn van kunststoten – ook wel bekend als biljart artistiek –, geeft Dericks een korte uitleg. "Er zijn 100 vaste patronen danwel figuren. Elk patroon staat voor een puntenaantal, oplopend van vijf tot en met tien, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Voor elk figuur krijg je drie pogingen, waarbij het voor de puntentelling niet uitmaakt of je de eerste, tweede of derde keer een carambole maakt. Je speelt twee of drie sets, met daarin alle categorieën. Diegene met de meeste punten wint."

Op 17 en 18 december, tijdens de eerste Grand Prix Artistiek van het nieuwe seizoen, was Dericks de grote winnaar. Na een enigszins moeizame voorronde (2-1, 2-1, 2-1, 2-0, 0-2) versloeg hij in de halve finale maatje en tweevoudig Nederlands kampioen Erik Vijverberg met 3-0 ("Ik had een score van 86 procent, mijn beste potje ooit") en in de finale was hij met 3-1 te sterk voor aanstormend talent Jop de Jong. "Dit is waar je het al die jaren voor doet. Ik wist dat ik kon winnen, het is mooi als dat ook voor de eerste keer lukt", aldus Dericks. De tweede Grand Prix vindt komend weekend (7 en 8 januari) plaats in Den Haag en de derde en laatste in februari te Roosendaal. Een maand later is de spreekwoordelijke kers op de taart: het NK in Oosterhout. "Ik zit al zeker bij de eerste acht. De punten die ik daar scoor zijn belangrijk voor de Europese ranglijst en een eventuele plaatsing voor het EK in het Duitse Brandenburg." Dericks zet hoog in, zeker nu hij de smaak te pakken heeft: "Ik wil Nederlands kampioen worden." Dericks, die van beroep schilder is, biljart naar eigen zeggen al zijn hele leven. "Ik ben begonnen in Venray, in Café Halfweg, maar ik was al vlug te goed. Daarop heb ik allerlei rondzwervingen gemaakt." Zijn thuishonk is inmiddels in Doetinchem, waar hij wekelijks te vinden is. "Ik speel daar de driebandencompetitie, in de Eerste Divisie. Trainen doe ik voornamelijk thuis. Zo'n vier, vijf keer in de week; de ene keer een halfuur, de andere keer twee uur." De geboren en getogen Venraynaar kwam pas vrij laat in aanraking met het 'artistieke' biljart. "Dit spelletje doe ik nu een jaar of zeven, acht. Ik werd ooit als regionale, goede biljarter gevraagd voor een invitatietoernooi in Venlo. Toen heb ik voor de flauwekul maar meegedaan, waarna ik het dus serieus heb opgepakt." Dericks is blij met zijn late 'ontdekking': "Kunststoten is een mooie vorm van biljartsport. Het is elke keer weer een uitdaging om beter te worden." En dus is het oefenen, oefenen en nog eens oefenen. "Er zitten een aantal vreemde, extreme ballen bij." Dat is te zien, op de Facebookpagina van balkunstenaar René Dericks, de 'artiest' met een keu.