Wendy Linders:
Wendy Linders: "e hopen op minimaal 400-500 deelnemers." Foto: Simone Swinkels

"Dé kans om mee te praten"

Oostrum | Op zaterdag 28 januari vanaf 09.30 uur vindt in Evenementenhal Venray de allereerste Venrayse BurgerTop plaats. Initiatiefneemster Wendy Linders: "Inwoners moeten veel meer betrokken worden bij wat er gebeurt in de gemeente. Wij bieden een platform daarvoor."

Door Sven Poels

Veel mensen hebben het gevoel dat 'de politiek' te ver van hen af staat. Dat 'de heren op het pluche' doen waar ze zin in hebben, zonder rekening te houden met wat de burger wil. Met als gevolg dat de kloof almaar groter wordt en de besluitvorming nóg eenzijdiger. "Een keer in de vier jaar een bolletje aankruisen is een heel beperkt onderdeel van wat er politiek gezien gebeurt", vertelt communicatieprofessional Wendy Linders, een van de drie aanjagers van BurgerTop Venray. "Inwoners zouden veel meer betrokken moeten worden bij wat er gebeurt in de gemeente, door zelf mee te denken en meer inspraak te krijgen."

Linders en haar kompanen Tom Vaessen (moderator) en Richelle van Soest (planner) trachten met BurgerTop Venray, op zaterdag 28 januari in de Evenementenhal, een eerste aanzet te geven. "Wij bieden een platform om de nieuwe gewenste situatie vorm te geven", aldus Linders. "Maximaal duizend inwoners uit de gemeente Venray krijgen de gelegenheid om met ideeën te komen en deze vervolgens zelf mee te ontwikkelen en te realiseren." Het proces is democratisch: "De mensen worden ingedeeld in tafels van tien. Per tafel wordt een idee ingebracht, waarna middels een stemming een top-tien naar voren komt. Daarna is het de bedoeling dat de mensen er zelf daadwerkelijk mee aan de slag gaan, tijdens het project zullen ze daarbij begeleid worden."

Linders heeft inmiddels al tientallen aanmeldingen binnen. "We hopen op minimaal 400-500 deelnemers, maar het is niet zo dat de dag niet geslaagd is als het er 'maar' 250 zijn. Ook dan kunnen er immers hele goede ideeën uit komen. Die zijn overigens heel divers. We hebben er al een aantal binnen: van het verbeteren van de leefbaarheid in de kerkdorpen tot de ontwikkeling van het Sint Annaterrein." Over het algemeen wordt er bij de uitvoering niet aangeklopt bij de lokale politiek. "Maar tussen de tien ideeën zullen er wel een aantal zitten die te maken krijgen met wet- en regelgeving."

Het 'burgertop-concept' is overigens niet nieuw. Linders: "Het komt over vanuit België en Engeland onder de naam 'G1000'. Dit is een afgebakende formule die volgens een vast stramien moet verlopen. Wij hebben daar in Venray onze eigen draai aan gegeven. Wat ook uniek is: volgende week woensdag (11 januari, red.) vindt op het Raayland College de allereerste JongerenBurgerTop plaats. Geheel vrijblijvend voor leerlingen uit groep zes, zeven en acht van het basisonderwijs en de klassen een, twee en drie van het voortgezet onderwijs." Linders hoopt dat dit het startschot vormt voor een nieuwe, tweejaarlijks terugkerende vorm van burgerparticipatie en roept de inwoners van de gemeente Venray op om hieraan mee te werken: "BurgerTop Venray is dé kans om mee te praten en je stem te laten horen."

Aanmelden voor BurgerTop Venray kan op www.burgertopvenray.nl. Voor sponsoring, zowel in nature als middelen, kunt u per e-mail contact opnemen met de organisatie: info@burgertopvenray.nl.