Glenn Sluijter  samen met ouders, zusje en grootvader op de foto.
Glenn Sluijter samen met ouders, zusje en grootvader op de foto.

Religieus en idealistisch

Venray | De in Venray geboren en getogen Glenn Sluijter (24) werd onlangs benoemd tot kamerheer van de paus. "Het maakt me niet zoveel uit waar ik terechtkom, als ik maar kan bijdragen aan de maatschappij."

Door Sven Poels

Sluijter is nog (net) geen 25 jaar, maar wel al opgenomen in 'het Vaticaan'. Als kamerheer van de paus is hij als het ware de rechterhand van Franciscus, het huidige hoofd van de katholieke kerk. "Ik adviseer hem onder meer over politieke zaken, geef briefings op voorhand van een bezoek, ontvang staatshoofden en begeleid hen naar de paus toe. En als de paus zou komen te overlijden, dan draag ik zijn baar." Een uiteenlopend takenpakket, dat Sluijter vanaf begin vorige maand voor onbepaalde tijd mag uitvoeren. "De officiële benoeming is levenslang. Hiervoor was ik al voor één jaar geïnstalleerd, als aspirant."

Om te begrijpen hoe een jongen uit Venray in deze bijzondere rol verzeild is geraakt, stappen we kort terug in de tijd. "Ik kom uit een katholiek gezin. Toen ik een jaar of vijftien, zestien was heb ik meegeholpen om de sacramentsprocessie terug in Venray te krijgen. Ik was destijds mede-oprichter van het comité voor de organisatie hiervan, en vanaf 2010 trekt de processie weer jaarlijks door het dorp." Het is ook in die tijd dat Sluijter politiek actief werd, onder andere als lid van de steunfractie van de lokale VVD. "Vanaf het gymnasium op het Raayland College heb ik de ambitie om diplomaat te worden."

Na zijn bachelorstudies Rechten in Leiden en Oxford ("Ik ben zo goed als klaar met mijn master in Leiden") liep Sluijter een half jaar stage op de Nederlandse ambassade bij het Vaticaan. "Dat was buiten mijn opleiding. Ik werd benaderd om samen met de Nederlandse ambassadeur een team te vormen. Een hele eer en bijzonder leerzaam." Daarna, met de wijsheid van nu: "Die stage is op een positieve manier uit de hand gelopen."

Sluijter woont op het moment weer primair in Leiden, maar is geregeld terug in Rome. "Hoe vaak, dat verschilt. Soms drie keer in een maand, soms een keer in drie maanden." Waar hij ook komt, het geloof is altijd bij hem. "Geloven maakt je bewuster van de zorg over anderen. Je bent minder gefocust op jezelf, meer op de mensen om je heen."

God is en blijft hard nodig, aldus de oud-Venraynaar. "Het individualisme begint onwijs de overhand te krijgen. Het zou mooi zijn als we daar vanaf zouden stappen." Een belangrijke rol, onder andere daarin, is weggelegd voor 'zijn' Vaticaan. "Het belang van de Heilige Stoel (de staatsrechtelijke positie van het Vaticaan, red.) wordt nog altijd onderschat. Je hoort veel negatieve berichten over de kerk, maar dat gaat over een klein gedeelte en veel is verleden tijd. Er wordt zoveel goed werk gedaan, ook in oorlogsgebieden."

Sluijter mag als kamerheer van de paus dan wel een exponent zijn van het rooms-katholicisme, volgens hem zijn andere religies net zo belangrijk. "Iedereen die oprecht gelooft, in welke God dan ook, is overtuigd van het belang van naastenliefde en vrede. Zolang je er een fatsoenlijke levensstijl op nahoudt - gebaseerd op barmhartigheid en respect -, maakt het niet uit welk geloof je aanhangt." Diezelfde strekking heeft zijn persoonlijke, idealistische levensdoel: "Een diplomatieke rol, of bijvoorbeeld bij de Verenigde Naties - het maakt me niet zoveel uit waar ik terechtkom, als ik maar kan bijdragen aan de maatschappij."


Nieuwjaarsconcert Euterpe op 8 januari

Venray | Zondag 8 januari vindt het traditionele nieuwjaarsconcert van Koninklijke Harmonie Euterpe plaats in de schouwburg van Venray, om 11.30 uur.

Eenmaal per jaar biedt Euterpe dit concert aan de hele Venrayse gemeenschap aan. Zowel het opleidingsorkest als het grote orkest brengt een muzikale traktatie ten gehore. Na afloop is er in de foyer gelegenheid om elkaar een gelukkig 2017 te wensen. Dit concert is voor iedereen vrij toegankelijk.