Afbeelding
Foto:

IJsbaan Venray weer in trek

Venray | De ijsbaan in hartje Venray is weer in trek

Het ijsfestijn ging op 16 december van start. De schaatsbaan staat nog tot en met zondag 8 januari op het Schouwburgplein. In de eerste week van de ijsbaan kwamen er veel leerlingen van scholen uit de gemeente Venray schaatsen. In totaal brachten maar liefst 1.900 kinderen samen met de klasgenoten een bezoek aan de ijsbaan.

Het schoolschaatsen is een vast onderdeel van het programma van de ijsbaan, dat een groot succes is en door veel scholen als een leuke activiteit zo net voor kerst wordt gezien. Ook de curlingbedrijvencompetitie, die dit jaar voor het eerst op het programma stond, viel in goede aarde, zowel bij de bedrijven die hebben deelgenomen als bij de mensen die een kijkje kwamen nemen. 'We kunnen nu al wel zeggen dat ook volgend jaar het curlen onderdeel van het programma zal zijn. Hoe of wat precies, dat bepalen we op een later moment', laat de Stichting Winterpret Venray weten. Naast het schoolschaatsen en curlen is er vooral de gelegenheid tot vrij schaatsen. Iedere dag weer van 10.00 tot 22.00 uur, verdeeld in vier blokken van drie uur. Dinsdagmorgen stond de teller al op ruim 2.500 bezoekers. Vrijdag 30 december en zaterdag 7 januari staat vanaf 19.00 uur het discoschaatsen op het programma. Op zondag 8 januari om 15.00 uur begint de finale van het curlen. Voor bijzonderheden per dag, kijk op de website www.winterpretvenray.nl.

Foto: Simone Swinkels.


Yoga, meditatie en mindfulness

Venray | Op maandag 9 januari gaan tien lessen Tibetaanse yoga, meditatie en mindfulness van start.

Op maandag worden de lessen gegeven door Monique Verschuuren en op dinsdag 10 januari door Jan Houwen. De lessen duren van 19.30 tot 21.15 uur en vinden plaats aan de Koningskaars 24 in Venray. Er wordt gewerkt met losmaak-, adem- en bewegingsoefeningen, meditaties, geleide visualisaties en mantra's afkomstig uit Tibetaanse (yoga en meditatie) en Westerse (biorelease) scholen. De oefeningen helen lichaam en geest en brengen energieën samen zodat ze kalm, soepel en vitaal kunnen functioneren. Op maandag ligt het accent op de energetische basis van welbevinden met meer bewegingsoefeningen. De deelnemer leren gevoelens tijd, ruimte en aandacht te geven. Lichaam, adem en geest ontspannen zich en de energie kan weer vrij stromen. Op dinsdag ligt het accent op stilte en inzicht met meer meditatieve oefeningen. De deelnemers maken contact met de openheid in stilte. Er wordt geoefend in mindfulness van lichaam, gevoelens, adem en mind. Op beide avonden wordt kennis gemaakt met beginselen van biodynamische- en boeddhistische psychologie.

Er wordt gewerkt in kleine groepen van maximaal vijf personen. Meer informatie is verkrijgbaar bij Monique Verschuuren en Jan Houwen via telefoon (0478)587364, e-mail info@dorje.nl. Zie ook www.dorje.nl.


60 jaar adoptie

Venray | De reizende tentoonstelling over 60 jaar adoptie(wetgeving) in Nederland is donderdag 29 en vrijdag 30 december nog te bezichtigen in de kapel van zorginstelling Vincent van Gogh op het Annapark in Venray. De expositie wordt georganiseerd in het kader van 60 jaar adoptiewet in Nederland.

Het pop-upmuseum bestaat onder meer uit persoonlijke verhalen van jonge moeders die hun kind moesten afstaan, jongeren die pas op latere leeftijd te weten kwamen dat ze geadopteerd waren en ouders wiens gezinswens in vervulling ging met een adoptie. De persoonlijke worden zowel in woord als in beeld (korte films) getoond. Daarnaast wordt aan de hand van een tijdbalk 60 jaar adoptie in Nederland in beeld gebracht. Zestig jaar na de start van de adoptiewet in Nederland zijn er nieuwe uitdagingen en wensen als het gaat om adoptiewetgeving. Het kroonjaar wordt daarom aangegrepen om inzichtelijk te maken of en hoe de Adoptiewet toekomstproof kan worden gemaakt. Eén van de stappen hierin is dat de zogeheten adoptiedriehoek - geadopteerden, adoptieouders en biologische ouders - een intentieverklaring wil tekenen om de nazorg bij wet te gaan regelen. Bezoekers worden uitgenodigd om met aanvullingen of opmerkingen te reageren op het conceptmanifest. Het museum is een initiatief van Stichting Nazorg Adoptie, die ijvert voor een bij wet gereguleerde nazorg. De expositie is donderdag 29 december (13.00-17.00 uur) en vrijdag 30 december (13.00 tot 17.00 uur) nog te bezoeken. Entree: 5 euro. Meer informatie via www.60jaaradoptie.nl.