Joep Poels test het Piëlrundje Ysselsteyn, dat donderdag (vandaag) wordt geopend.
Joep Poels test het Piëlrundje Ysselsteyn, dat donderdag (vandaag) wordt geopend. Foto: Rikus ten Brücke

Piëlrundje Ysselsteyn open

Ysselsteyn | Het plan lag er al een paar jaar, maar nu is het ook werkelijkheid. Ysselsteyn heeft met het Piëlrundje Ysselsteyn een mountainbikeparcours. Het 38 kilometer lange parcours wordt donderdag 29 december geopend.

Door Aron van Peer

Mountainbiken leeft in Ysselsteyn. Dat is wel te zien aan het aantal leden van Tourclub Ysselsteyn: 115. Deze leden kunnen vanaf donderdag gebruikmaken van een eigen mountainbikeparcours. Een parcours dat niet al te spectaculair is, maar wel een mooie route kent, zegt bestuurslid Joep Poels. "Er ligt best een groot natuurgebied rond Ysselsteyn en dat benutten we met deze mooie route optimaal."

Daarnaast verbindt het parcours meerdere routes uit de buurt. "In Venray is een vaste route en met die van ons verbinden we dat aan elkaar. Met deze route kun je in Venray beginnen en via Ysselsteyn helemaal naar Meterik toe, waar ook een mountainbikeparcours is. Het is wel echt een nieuw parcours, maar we wilden dat het meerdere routes met elkaar zou verbinden. Dat is goed gelukt."

Tourclub Ysselsteyn heeft een wieler- en mountainbikeafdeling en ook spinnen is er mogelijk.

"Het mooie is dat je af kunt wisselen tussen de mountainbike en een racefiets. Je bent actief bezig in de natuur, daarom zijn we ook blij dat de route door zoveel mooie natuur gaat." De route neemt de mountainbiker mee langs het Duits militair kerkhof, Raceway Venray, de militaire basis in Vredepeel. Mountainbikeparcoursen zijn er meerdere in de regio, maar toch was er in Ysselsteyn animo voor het realiseren van nog een extra route.

Dat geeft aan dat het goed gaat met de fietssport. "We zien dat er sinds twee jaar ook steeds meer vrouwen op de fiets stappen, dat is natuurlijk ook goed voor de sport. En ik denk dat het ook door de gemeente Venray komt, die veel aandacht geven aan het feit dat mensen meer moeten gaan bewegen", aldus Joep Poels. Het Piëlrundje Ysselsteyn is door een groep vrijwilligers aangelegd, iets wat veel tijd kost. "We hebben naast de natuur die we gebruiken, ook zelf een aantal elementen in het parcours gemaakt. Het parcours heeft veel rechte stukken, dus zijn er een aantal korte bochten zelf aan toegevoegd."

Naast het werk aan de route zelf, zat er ook veel tijd in het benaderen van de grondeigenaren.

"Je moet natuurlijk eerst toestemming vragen van de eigenaren van de grond waar je overheen gaat. Zeker omdat er ook paaltjes aangebracht worden, dat wil niet iedereen. Daarom hebben we de route een enkele keer aan moeten passen, maar uiteindelijk zijn we blij dat de meeste grondeigenaren meewerken. Dat maakt het allemaal mogelijk."

Het nieuwe parcours wordt donderdag 29 december om 12.30 uur officieel geopend door wethouder Lucien Peeters op het het Lovinckplein in hartje Ysselsteyn. Het informatiebord is ontworpen door Frank van Meijel. Na de opening wordt de nieuwe route gefietst.