"Zwembad is basisvoorziening"

Venray | "Een zwembad is een basisvoorziening voor een stad als Venray, net zoals een schouwburg, een gemeenschapshuis en zwemonderwijs dat in onze ogen ook zijn." Dat zei PP2-raadslid Theo Francken tijdens de raadsvergadering.

Door Ron Koenen

Francken trapte af in de discussie over de toekomst van De Sprank. Iedereen is het er wel over eens dat Venray, na Venlo de tweede stedelijke kern van Noord-Limburg, een zwembad binnen zijn gemeentegrenzen moet huisvesten. Maar de vraag is hoe? Moet er een nieuw zwembad komen? Moet het huidige worden opgeknapt? Moet de gemeente een zwembad financieel steunen? En zo ja, hoe zit het met staatssteun? Mag de gemeente wel tonnen in een zwembad investeren? "We moeten goed uitzoeken of het wel mag", zei Henk Bisschops (PvdA). Maar een ding staat vast, meldde voorman Tino Zandbergen van inVENtief. "In heel Nederland is geen zwembad te vinden dat zonder steun van de overheid kan draaien. Staatssteun moet. Zonder gemeentelijke bijdrage, geen zwembad."

Ondanks de vele vragen die er nog zijn, kon de raad instemmen met het voorstel van het college om een nieuwe langjarige overeenkomst met Laco voor zwembad De Sprank uit te werken. De gemeente zal financieel bijdragen om de zwemlessen, zwemwedstrijden en het zwemmen voor doelgroepen te behouden. Net zoals de inwoners vindt ook de politiek dat een zwembad voorziet in een maatschappelijke behoefte en een basisvoorziening is. Het zwembad past ook in de doelstelling van de gemeente om bewegen en een gezonde leefstijl te stimuleren. Bij de keuze voor een nieuwe langjarige overeenkomst streepte het college drie andere onderzochte scenario's weg. In opdracht van het college werden onderzocht: helemaal stoppen met betalen voor De Sprank, telkens een eenjarige overeenkomst en samenwerking met Horst aan de Maas. De discussie over de toekomst van het Venrayse zwembad ontstond rond het na 22 jaar aflopen van de in 1994 gesloten overeenkomst met exploitant Laco.

De Sprank kan zonder steun van de gemeente weliswaar niet kan voortbestaan, maar voor wat, hoort wat: de gemeenteraad wil dat het college van B en W in ruil voor financiële steun wel duidelijk prestatieafspraken maakt met Laco. Bijvoorbeeld over een betere uitstraling van het gebouw, de tarieven voor clubs en bezoekers, de horeca en de zwemlessen, waarvoor veel inwoners van Venray nu naar omliggende plaatsen als Horst, Bergen en Stevensbeek gaan. Nu de gemeenteraad akkoord is met het voorkeursscenario van het college gaat de gemeente onderhandelen over de precieze inhoud van de overeenkomst, waarin de prestaties die Laco moet leveren in ieder geval klip en klaar dienen te worden vastgelegd.

Op verzoek van Esther Hoppenreijs (D66) gaat de gemeente tevens onderzoeken wat de bouw van een compleet nieuw zwembad zou gaan kosten.


Onthulling nieuw logo dorpsraad Oirlo

Oirlo | In de kerk van Oirlo wordt vrijdagavond 30 december het nieuwe logo van de dorpsraad onthuld. Tevens worden tijdens de oudejaarsviering, die om 19.00 uur begint, Nederlands kampioen quadrijden Romé Huibers en dirigent Bart Jeuken van de slagwerkgroep van Ons Genoegen benoemd tot ereburger van Oirlo.

"Het is een bijzondere bijeenkomst in een bijzondere locatie", vindt dorpsraadvoorzitter Jan Nelissen. "Het is geweldig dat ons kerkbestuur en mijnheer pastoor dit mogelijk maken. Onze kerk, ons middelpunt van het dorp, en tal van bijzondere Oirlose gebeurtenissen worden aan het eind van het jaar 2016 op een bijzondere wijze in het licht gezet. Geweldig!" Belangstellenden zijn welkom om tijdens de bijeenkomst sfeer te proeven, te proosten én te genieten van muziek van Ons Genoegen.

Na de bijeenkomst wordt er op het met vuur verlichte dorpsplein teruggeblikt op 2016 en getoost op 2017, laat vicevoorzitter Anita Emonts weten: "De teamspirit is groot. In februari zijn wij gestart met een nieuwe dorpsraad. Een enthousiaste groep dorpsbewoners die de mensen in Oirlo verbinden en de verbinding houden tussen dorpsbewoners en de overheid." In januari 2017 start de dorpsraad met het 'nieuwe' vergaderen. Hoe dit eruitziet, wordt vrijdagavond tijdens de bijeenkomst in de kerk ook gepresenteerd.

Aansluitend aan het officiële gedeelte is er een samenzijn in café D'n Terp, waarvoor iedereen ook van harte uitgenodigd is.