Hoofdagente Anne van Wanroij:
Hoofdagente Anne van Wanroij: "Het verschilt per dag, maar gemiddeld rijden er tot en met oudjaarsdag vijf patrouilles." Foto: Rikus ten Brücke

"Vuurwerk wordt steeds zwaarder"

Venray | Het einde van het jaar is een traditioneel drukke tijd voor de politie. Zo ook in Venray, waar met man en macht wordt gewerkt om de vuurwerkoverlast zo minimaal mogelijk te houden. Hoofdagente Anne van Wanroij: "De overlast is flink, maar vooralsnog niet meer dan andere jaren."

Door Sven Poels

De Venrayse politie is rond deze tijd van het jaar weer druk met het tegengaan van vuurwerkgerelateerde overlast. "Het verschilt per dag, maar gemiddeld rijden er tot en met oudjaarsdag vijf patrouilles", vertelt Anne van Wanroij, al ruim een jaar hoofdagente bij de eenheid Venray-Gennep. "Dat zijn dagelijks zo'n tien collega's, al kan het worden opgeschaald als er meer meldingen komen." De overlast is al 'flink'. Er zijn een aantal wijken, waaronder Landweert, waar we redelijk veel overlastmeldingen hebben. Maar meer dan andere jaren is het vooralsnog niet." Het gaat hierbij overigens niet alleen om het afsteken van (illegaal) vuurwerk. "We krijgen ook te maken met vernielingen, bijvoorbeeld van ramen, prullenbakken en verkeersborden. Dat is dit jaar in verhouding wel meer. De verdachten die hiervoor worden opgepakt zijn meestal jongeren." Om hoeveel mensen het gaat, weet Van Wanroij niet precies. De straffen kent ze wel: "Handel in (illegaal, red.) vuurwerk kan leiden tot een gevangenisstraf; kleine hoeveelheden voor eigen gebruik meestal een taakstraf." De Venrayse wetshandhavers hebben inmiddels al om en nabij 200 kilo aan vuurwerk weten te onderscheppen. Van Wanroij somt op wat daartussen zit: "Cobra's, mortieren, shells, fenixen, nitraten, vlinders, et cetera." De helft hiervan werd begin vorige maand bij één iemand aangetroffen. "We hebben toen samengewerkt met het programma van Alberto Stegeman ('Undercover in Nederland', red.), wat op 11 december op SBS6 werd uitgezonden." Meer blauw op straat lijkt, zeker in deze tijd van het jaar, urgenter dan ooit. "De zware knallen die je hoort zijn allemaal illegaal vuurwerk waar je makkelijk aan kunt komen", aldus Van Wanroij. "En het vuurwerk wordt ook nog eens steeds zwaarder. Met een cobra 6, die wordt vergeleken met een handgranaat, blaas je een auto al helemaal op. Nu is er zelfs een cobra 8 verkrijgbaar – waar je die mee kunt vergelijken durf ik niet te zeggen, maar ook daar zit weer meer flitspoeder in." Excessen als vorig jaar, toen twee auto's werden vernield, trachten Van Wanroij en haar collega's deze jaarwisseling koste wat kost te voorkomen. Dat betekent ook dat er zorgvuldig te werk moet worden gegaan. "Als we illegaal vuurwerk hebben gevonden, moet er in een straal van 400 meter ontruimd worden. Zo heftig is dat." Na inbeslagname moet het materiaal binnen zes uur worden afgevoerd. "Naar een bedrijf in Ulicoten. Daar staat het enige bedrijf in heel Nederland dat vuurwerk mag verwerken."